Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Στο μυαλό του Λεβέντη


Στο μυαλό του Λεβέντη

Δεκαετία του 90, και το ελληνικό τηλεοπτικό τοπίο γεμίζει με μεγάλα και μικρά ιδιωτικά κανάλια, από τα πανίσχυρα και ιδιαίτερα δημοφιλή MEGA και ΑΝΤ1 με εκπομπές και δελτία ειδήσεων που βαρούσαν κόκκινο στα μηχανάκια της AGB, μέχρι την trash tv με φυλές ανθρώπων, περσόνες που ξεμύτησαν από το περιθώριο και έζησαν αυτά τα πολυπόθητα 15 λετπά.

Για κάθε Μαλβίνα υπήρχε ένας μίστερ εθνικά μπούτια, για κάθε “Προφίλ”, ένα “Χρυσό Κουφέτο” και ”Ερωτοδικείο”, για κάθε Νίκο Χατζηνικολάου, ένας Βασίλης Λεβέντης.

Βλέμμα τρελαμμένο, πρόσωπο ιδρωμένο, γυαλιά πατομπούκαλα και αδρεναλίνη στο ταβάνι, ο παραγκωνισμένος από το πολιτικό σύστημα “προφήτης” γλύτωνε κάθε βράδυ που έβγαινε στον αέρα και ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. “Ρεμπεσκέδες!”. “Καρκίνο! Να πεθάνετε!” είναι κάποια από τα greatest hits του ηγέτη της “‘Ενωσης Κεντρώων”, που απευθυνόμενος στο κατεστημένο που εκπροσωπούσαν τα δύο μεγάλα κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εξαπέλυε ευφάνταστες και (όχι και τόσο) περίτεχνες κατάρες. Ως ένας πιο πρασινωπός Εμιλ Ζολά (η αλήθεια είναι ότι ο φωτισμός του καναλιού 29 έπασχε στα tungsten) κατηγορούσε τον Παπανδρέου, τον Μητσοτάκη, τον Σημίτη, τους απατεώνες, το δημόσιο, το σύστημα που δεν άφηνε να φανούν οι μεγάλες αλήθειες για το “πόσο σάπιο είναι”, για εκείνους που τον πρόδωσαν. Σίγουρα η λέξη “γραφικός” συνόδευε ουκ ολίγες φορές οποιαδήποτε αναφορά στον όνομά του.

Fast forward 20+ χρόνια μετά. “Ο Βασίλης Λεβέντης είναι σοφός!”. “Ο Βασίλης Λεβέντης τα έλεγε, τα είχε προβλέψει όλα!” “Ο Βασίλης Λεβέντης δεν ενδιαφέρεται για την εξουσία, είναι ο μόνος τίμιος άνθρωπος στη Βουλή και το μόνο που θέλει είναι Οικουμενική”. “Κοίτα πόσο ωραία τους τα λέει ο Βασίλης Λεβέντης!”.

Τι έγινε; Πως εμφανίστηκε ξαφνικά στα “μεγάλα σαλόνια” της mainstream δημοσιογραφίας, καλεσμένος σε μεγάλα ιδιωτικά κανάλια, αυτός ο αφηνιασμένος τύπος που έστελνε καρκίνους;

Μα, επειδή σε μια χώρα 7 ετών κρίσης και μνημονίων, κατάρρευσης και απαξίωσης του πολιτικού κατεστημένου, ακόμα και κομμάτια του που αντιπροσωπευαν τον ορθολογισμό, παρουσίας της Χρυσής Αυγής στο κοινοβούλιο, ο Βασίλης Λεβέντης φαντάζει πλέον μετριοπαθής και λογικός. Είναι ο παρεξηγημένος αντιήρωας που το “σάπιο σύστημα” τον περιθωριοποίησε επειδή ξέρει αλήθειες. “Πόσο μέσα έχει πέσει ο Λεβέντης τον τελευταίο χρόνο! Βουλωμένο γράμμα διαβάζει!” Για τους γνωστες της μεταπολιτευτικής ιστορίας, οποιονδήποτε ρωτούσες αν ο Αλέξης Τσίπρας θα μας παει σε δημοψήφισμα, αν θα γίνουν πρόωρες εκλογές, αν θα έσπαγε το Σύριζα σε 3 κομμάτια θα σου απαντούσε ό,τι ακριβως και ο Λεβέντης, χωρίς μάλιστα το συνοδευτικό ύφος “εγώ τα ξέρω όλα, όλα τα μυστικά του σύμπαντος”.

Η αλλαγή του Βασίλη Λεβέντη από τη στιγμή της επανεμφάνισής του ήταν ένας γρίφος για πολλούς, μιά ωραιότατη ευκαιρία για άλλους. Ήταν πράος, στοχαστικός, μια παλιά καραβάνα που επειδή ήταν ξεχασμένη σε ένα παρατηρητήριο χωρίς να συμμετέχει έδινε την εντύπωση ενός “Νεστορα” της πολιτικής. Η είσοδός του στη Βουλή του έδωσε αυτό που αγωνιζόταν σχεδόν 40 χρόνια να πετύχει: να είναι ρυθμιστής στο πολιτικό σκηνικό, να τον πάρουν στα σοβαρά. Μόνο αυτά; Όχι. Η είσοδος στη βουλή του έδωσε την ευκαιρία να εκδικηθεί επιτέλους, το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, τους Μητσοτάκηδες. Αφού δεν μπόρεσε να τους στείλει καρκίνο, θα τους έστελνε σπίτια τους. Με ποιο τρόπο; Μα, με τον εκλογικό νόμο φυσικά.

“Εμεις πάντα αυτό λέγαμε. Αναλογική” ¨Εχει σημασία που η αναλογική έχει σαν αποτελεσμα την ακυβερνησία της χώρας; “Να κάνουμε οικουμενική κυβέρνηση”. Έχει σημασία που όλες οι οικουμενικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα έχουν αποτύχει παταγωδως και μάλιστα σε εποχές πολύ πιο εύκολες, με μείγμα πολιτικών που έιχαν ηθικούς φραγμούς, και τη Χρυσή Αυγή ούτε καν στο προσκήνιο πόσο μάλλον μέσα στη βουλή να διεκδικεί θέση αξιωματικής αντιπολίτευσης; Μπα.

Στο μυαλό του Βασιλη Λεβέντη, επικρατεί, παρά το τωρινό ήρεμο προσωπίο του, μια σύγχυση.

“Εγώ θέλω το καλό της Ελλάδας, δε με νοιάζει η εξουσία”. Τότε γιατί ψηφιζεις εναν εκλογικό νόμο που ενισχύει το κόμμα σου και δημιουργεί κυβέρνησεις μειοψηφίας εις βάρος της σταθερότητας;

Ο σοφος κύριος Λεβέντης που τόσο πιστευει στο μέσο της τηλεόρασηςκαι που εδώ και μήνες φωνάζει πόσο απαράδεκτο είναι να κλείσουν κανάλια, τώρα είναι πλέον τόσο καταγοητευμένος από τον “θαυμαστή” του, Αλέξη Τσίπρα, που ειλικρινά δε τον πολυκαίει η αντισυναγματικότητα του περιορισμού των τηλεοπτικών αδειών και κατάργηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου ΕΣΡ. “Είναι πολύ καλό παιδί ο Νικος Παππάς” επιβεβαιώνει δημοσιογράφο στον αέρα, και τονίσει πως το μαύρο σε κανάλια και η ακρως ύποπτη διαδικασία του διαγωνισμού που παραβιάζει το Σύνταγμα είναι θέμα “απλού εγωισμού”. Οπότε να υποθέσουμε ότι το κακόμοιρο παιδί πονάει επειδή θα πετάξει κόσμο στο δρόμο την ώρα που θα στήνει δικό του τηλεοπτικό τοπίο εις βάρος πλουραλισμου, και μαζί του πονάει και ο Λεβέντης.

Αλλά τι να κάνεις, αφού ο Αλέξης Τσίπρας σε θαυμάζει και σημειώνει τα σουξε σου στη Βουλή σε ένα φούξια ημερολόγιο με το μικρό μου πόνυ, η πολυφωνία στα μέσα ενημέρωσης μπορεί να πάει περίπατο.

Ο σοφός κύριος Λεβέντης θεωρεί ότι το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία και το πογκρόμ που γίνεται αυτή τη στιγμή από τον Ερντογάν είναι μια νίκη της δημοκρατίας και πολύ καλό για την Ελλάδα. “Τώρα ο Ερντογάν θα κάνει μεταρρυθμίσεις και η Τουρκία θα γινει μια μονδέρνα Ευρωπαική χώρα” δήλωσε και παλι σε δημοσιογράφο, ισως την ίδια στιγμή που έσκαγε η είδηση με τον αποκεφαλισμό στρατιώτη απο ισλαμιστές οπαδους του Ερντογάν στη γεφυρα του Βοσπορου.

Ο σοφός κύριος Λεβέντης κατηγορεί τους αρχηγούς των κομμάτων που ένα χρόνο πριν μας κράτησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι διαπράττουν έγκλημα αν δεν ψηφίσουν το μεγάλο του όραμα που λέγεται “απλη αναλογική” χωρίς να τον ενδιαφέρει ότι πρόκειται για μια ιδιοτελή κίνηση αυτοσυντήρησης της κυβέρνησης σε περίπτωση ήττας που ρισκάρει την πολιτική σταθερότητα της χώρας. Γιατί προφανως για όλα φταίει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Α ναι, καθως και αυτός ο σατανάς ο Βενιζέλος και η εγωίστρια Φώφη Γεννηματά. “Αν δεν ψηφίσετε την απλή αναλογική, θα δώσετε τις 50 έδρες στο Μητσοτάκη!!” δηλώνει πλέον με τόνους εμφανέστατα ανεβασμένους, έχοντας θυμηθεί τον παλιό καλό του εαυτό. Ίσως ένα από τα κανάλια θα έπρεπε να του δώσει πίσω την παλιά του εκπομπή. Καιρός είναι, μιά και έχουν πέσει πλέον οι μάσκες.

marketnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: