Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Πρόβλεψη εκλογικού αποτελέσματος


Πρόβλεψη εκλογικού αποτελέσματος

Δημήτρης Ε. Ευαγγελίδης

Έχω τονίσει κατ’ επανάληψη ότι θεωρώ παντελώς αναξιόπιστες τις κάθε είδους «δημοσκοπήσεις» που κυκλοφορούν προεκλογικά και τούτο λόγω του γεγονότος ότι γίνονται «κατά παραγγελίαν» και επομένως στοχεύουν να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένες κομματικές επιδιώξεις εκείνων που πληρώνουν και όχι βέβαια να ενημερώσουν τους αφελείς πολίτες αυτής της χώρας.
Όπως υποσχέθηκα, θα δώσω τις προβλέψεις μου λίγο πριν από τις εκλογές, ώστε να έχω μια κατά το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη εικόνα, σύμφωνα με την ενημέρωση και τις πληροφορίες που κατάφερα να συγκεντρώσω. Θα ήθελα να τονίσω ότι μια πρόβλεψη που θα γινόταν το μεσημέρι των εκλογών θα ήταν ίσως πιο ασφαλής δεδομένου ότι το αποκορύφωμα της δραστηριότητας των κομματικών μηχανισμών σημειώνεται πάντα το Σάββατο και το πρωί της Κυριακής παραδοσιακά, μια και έχει αποδειχθεί ότι τότε είναι πιο αποτελεσματική και κυρίως χωρίς δυνατότητα αντίδρασης των αντιπάλων. Σε κρίσιμες εκλογικές μάχες και με οριακές διαφορές ποσοστών, όπως στην παρούσα εκλογική μάχη, ο εμπειρότερος και πειστικότερος σε υποσχέσεις και «παραμύθιασμα» μηχανισμός κερδίζει την μάχη.
 Υπενθυμίζω ότι ο  Άρειος Πάγος επέτρεψε να συμμετάσχουν στις βουλευτικές εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015 τα εξής κόμματα:
·       Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς - ΣΥΡΙΖΑ (Αλέξης Τσίπρας).
·       Νέα Δημοκρατία - Ν.Δ. (Ευάγγελος Μεϊμαράκης).
·       Λαϊκός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή (Νικόλαος Μιχαλολιάκος).
·       Το Ποτάμι (Σταύρος Θεοδωράκης).
·       Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας - ΚΚΕ (Δημήτρης Κουτσούμπας).
·       Ανεξάρτητοι Έλληνες - Εθνική Πατριωτική Δημοκρατική Συμμαχία (Πάνος Καμμένος).
·       Ένωση Κεντρώων (Βασίλης Λεβέντης).
·       Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδος  - ΟΚΔΕ (Διοικούσα επιτροπή: Σωφρόνιος Παπαδόπουλος, Σοφία Θεοδωροπούλου και Χρήστος Ζάκας).
·       Ελληνική Λαϊκή Δημοκρατική Απελευθέρωση - ΕΛ.ΛΑ.ΔΑ (Κων. Παπανικόλας).
·       Κοινωνία - Πολιτική Παράταξη Συνεχιστών Καποδίστρια (Μιχαήλ Ηλιάδης).
·       Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ - ΟΑΚΚΕ (Διοικούσα επιτροπή: Ηλίας Σαφειρόπουλος, Διονύσιος Γούρνας και Ελένη Κωνσταντινοπούλου).
·       Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο - Ε.ΠΑ.Μ. (Δημήτριος Καζάκης).
·       Λαϊκή Ενότητα (Παναγιώτης Λαφαζάνης).
·       Δημιουργία, ξανά! Θάνος Τζήμερος.
Επίσης, θα συμμετέχουν και οι εξής συνασπισμοί κομμάτων:
·         Δημοκρατική Συμπαράταξη, αποτελούμενος από τα κόμματα: α) Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα - ΠΑΣΟΚ και β) Δημοκρατική Αριστερά - ΔΗΜΑΡ (Φωτεινή Γεννήματα και Αθανάσιος Θεοχαρόπουλος).
·         Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) - Μέτωπο της Αντικαπιταλιστικής, Επαναστατικής, Κομμουνιστικής Αριστεράς και της Ριζοσπαστικής Οικολογίας και Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα ΕΕΚ - Τροτσκιστές (17μελής κεντρική συντονιστική επιτροπή).
·         Κ.Κ.Ε. (μ - λ) και Μ - Λ Κ.Κ.Ε. - Εκλογική Συνεργασία (Διευθύνουσα επιτροπή: Κωνσταντίνος Μπεκιάρης, Αντώνιος Παπαδόπουλος, Δημήτριος Μπαμπίλης και Πέτρος Κουφοβασίλης).
·         Δημοκρατικοί - Κοινωνία Αξιών - Κόμμα Πειρατών Ελλάδας (Ευγένιος Καλαϊτζόπουλος, Στυλιανός Φενέκος και Αθανάσιος Γούναρης) και
·         Πατριωτική Ένωση - Ελληνική Λαϊκή Συσπείρωση «ΕΛΑΣ», αποτελούμενος από τα κόμματα: α) Εθνεγερσία, β) Ανατολή της Ρωμιοσύνης και γ) Εθνικός Λαϊκός Σχηματισμός - ΕΛΑΣ (Γεώργιος Αϋφαντής, Παναγιώτης Ξανθόπουλος και Οδυσσέας Τηλιγάδας).

Μερικές παρατηρήσεις και σκέψεις για την γενικότερη εικόνα της πολιτικής κατάστασης της χώρας και των κομματικών σχηματισμών που συμμετέχουν στην εκλογική μάχη.
Σε οποιοδήποτε κράτος με σοβαρούς και υπεύθυνους πολίτες το εκλογικό αποτέλεσμα, μετά από την εγκληματική διαχείριση των πολιτικών και οικονομικών πραγμάτων του επταμήνου που πέρασε, θα ήταν περίπατος για τον βασικό αντίπαλο του μορφώματος που αυτοδιαφημίστηκε ως «πρώτη φορά αριστερά». Παρατηρούμε όμως ότι δίνεται μια μάχη στήθος με στήθος, γεγονός που αποδεικνύει το πόσο φθαρμένη και αναξιόπιστη είναι πλέον η ΝΔ, η οποία θα είχε την τύχη του ΠΑΣΟΚ εάν υπήρχε ένας στοιχειωδώς σοβαρός και αξιόπιστος πολιτικός σχηματισμός εντός του Συστήματος.

Εδώ προκύπτει ένα ακόμη συμπέρασμα: 
Φαίνεται ότι φθάνουμε αργά και βασανιστικά στο τέλος ενός καθεστώτος που γεννήθηκε μέσα σε ψέμματα και μύθους, κατέστρεψε την χώρα και εξάντλησε πια τις δυνατότητές του. Ενός καθεστώτος που χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα πλέον διεφθαρμένα του πλανήτη. Οι εκπρόσωποί του αποτελούν ο,τι χειρότερο κυκλοφορεί στην πιάτσα, προϊόντα συναλλαγής, εξαπάτησης και απαξίωσης. Έτσι σήμερα διαθέτουμε:
Έναν γλοιώδη πολιτικάντη ως ΠτΔ, 
Μια θείτσα συνδικαλίστρια ως πρωθυπουργό,
Μια ψυχοπαθή με Ναπολεόντειο σύμπλεγμα ως ΠτΒ.
Τυπικά δείγματα του καθεστώτος...

Μερικές ακόμη παρατηρήσεις:
Όσον αφορά την Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΔΗ.ΣΥ.), προϊόν συνεργασίας των απελπισμένων του ΠΑΣΟΚ και των υπολειμμάτων της φιλόδοξης ΔΗΜΑΡ του σοβαροφανούς πολιτικάντη Κουβέλη (γνωστού και ως μπαρμπα-Κουρέλης), που την μετέτρεψε σε ΡΗΜΑΔ, με εντυπωσιάζει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά. Αυτή η ασήμαντη, βολεμένη νοικοκυρούλα, η οποία επωφελήθηκε πολλαπλώς καπηλευόμενη το όνομα του πατέρα της, φαίνεται ότι ευνοείται από τις συγκυρίες και κυρίως από την παταγώδη διάψευση των προσδοκιών για διορισμούς και ρουσφέτια εκείνης της μάζας των εθισμένων σ’ αυτά πασόκων που μεταλλάχθηκαν σε συριζαίους και επιστρέφουν πλέον σιγά-σιγά σαν βρεγμένες γάτες στο παλιό τους κόμμα. Ενώ λοιπόν πολλοί είχαν προεξοφλήσει την εξαφάνιση του ΠΑΣΟΚ οι εξελίξεις δείχνουν ότι πηγαίνει πολύ καλύτερα εκλογικά από ότι θα περίμεναν και οι ίδιοι. Ασφαλώς σ’ αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο η απόφαση του θλιβερού ΓΑΠ να μη συμμετάσχει στις εκλογές προφασιζόμενος ότι δεν έχει χρήματα!

Το κόμμα που φυλλορροεί, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, είναι το κόμμα του (μέτριου και καθεστωτικού) δημοσιογράφου Θεοδωράκη, κάτι που ήταν ίσως αναμενόμενο, μια και υπήρξε ένα πυροτέχνημα του Συστήματος, όπως και το δημιούργημα του Ψεκασμένου (που παρέσυρε αρκετούς σοβαρούς και καλούς πατριώτες να το στηρίξουν). Κόμματα που δημιουργήθηκαν μέσω του …φέησμπουκ, χωρίς σοβαρή οργανωτική υποδομή και δραστηριότητα, χωρίς περιφερειακά Γραφεία, χωρίς στελέχη με πολιτική εμπειρία και ανεμομαζώματα τύπου Χαϊκάλη, Ραχήλ Μακρή και …Ξουλίδου, το τέλος τους είναι προδιαγεγραμμένο. Βεβαίως, «Το Ποτάμι» είναι απείρως σοβαρότερο συγκρινόμενο με το τσίρκο των ΑΝΕΛΛ και διασώζεται προς το παρόν από το γεγονός ότι δεν διαθέτει …ψεκασμένους στις τάξεις του και από το γεγονός ότι λειτουργεί ως χώρος υποδοχής απογοητευμένων τέως ψηφοφόρων του Σύριζα, που σε ουδεμία περίπτωση θα ψήφιζαν την …δεξιά ΝΔ.

Ένα ακόμη εντυπωσιακό γεγονός είναι και η συνεχιζόμενη άνοδος της ΧΑ παρά τις διώξεις, τις φυλακίσεις ολόκληρης της ηγετικής της ομάδας, της διακοπής κάθε είδους κρατικής επιχορήγησης και τον ορυμαγδό των ΜΜΕ εναντίον της επί μήνες, κάτι που αποδεικνύει το πόσο σάπιο και ευάλωτο είναι πλέον το καθεστώς της μεταπολίτευσης. Δεν μπορεί να πείσει ούτε για τα αυτονόητα. Αυτό επιβεβαιώνεται και από την ανάδυση στην επιφάνεια εκείνου του γραφικού μεταμεσονύκτιου τύπου, ο οποίος εμφανίζεται από τα καθεστωτικά ΜΜΕ περίπου ως ο παραγνωρισμένος πολιτικός, στις προφητείες του οποίου κακώς δεν δώσαμε σημασία. Θεωρώ ότι εάν τελικά καταφέρει να μπεί στην Βουλή θα αποτελεί μια ακόμη απόδειξη του ευτελισμού του μεταπολιτευτικού καθεστώτος, αλλά και της κατάρρευσης ενός ακόμη μύθου της μεταπολίτευσης, αυτού που μας τόνιζαν μονίμως τις τελευταίες δεκαετίες, για το πόσο σοφός και ώριμος πολιτικά λαός είμαστε.

Τέλος, για το ΚΚΕ, ένα ακόμα στήριγμα του Συστήματος, με την τεράστια οικονομική του επιφάνεια, τις εκατοντάδες και χιλιάδες επαγγελματικά του στελέχη, με την εντυπωσιακή οργανωτική του υποδομή και κυρίως την συσσωρευμένη πολιτική του εμπειρία ενός και πλέον αιώνα, θα ανέμενε κάποιος να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις και ο στόχος του να είναι ένα υψηλό διψήφιο ποσοστό και όχι να παλεύει για ένα θλιβερό 6-7%! Προφανώς είτε η ιδεολογία και η πολιτική του είναι για τα σκουπίδια είτε η ηγετική του ομάδα έχει βολευτεί θαυμάσια στον ρόλο της. Με τους Λαφαζανοστρατούληδες και τις Ραχηλοζωίτσες απαξιώ να ασχοληθώ. Ζουν στο δικό τους όνειρο και δεν τους ξυπνάω.

Σύμφωνα λοιπόν με την μέχρι στιγμής πολιτική κατάσταση και την πληροφόρηση που διαθέτω, οι προβλέψεις μου για την Κυριακή των εκλογών διαμορφώθηκαν ως εξής:

1.      ΝΔ                    28-30%
2.    ΣΥΡΙΖΑ           25-28%
3.    ΧΑ                  8-10%
4.    ΚΚΕ                 6-7%                        
5.     ΔΗ.ΣΥ.            5-6%
6.    Ποτάμι            4-5%
7.     ΛΕ (Λαφαζ)     3-5%                       
8.    ΕΚ (Λεβ)         3-4%                       
9.    ΑΝΕΛΛ           2-3%                       
10.    ΑΝΤΑΡΣΥΑ  1-2%                        
11.  Δημιουργία Ξανά, ΟΑΚΚΕ,
ΟΚΔΕ, Μ-Λ/μ-λ, ΕΠΑΜ,
Πειρατές, κλπ  2-3%   

Κλείνοντας, υπενθυμίζω ότι με τα σημερινά δεδομένα αυτή είναι η πρόβλεψή μου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι αδύνατον να μεταβληθεί το τελευταίο 24ωρο. Όσοι/όσες έχουν διαφορετική εκτίμηση ας την δημοσιοποιήσουν με την σχετική τεκμηρίωση. Για εκείνους που θέλουν να μάθουν τα ακριβή τελικά αποτελέσματα, μπορούν να απευθυνθούν στην χαρτορίχτρα ή την καφετζού της γειτονιάς τους. Καλό βόλι! 

Δημήτρης Ε. Ευαγγελίδης, 18-9-2015     

Υ.Γ. Αναδημοσιεύω τις προβλέψεις μου για τις προηγούμενες εκλογές:

Η τελική μου
πρόβλεψη: 22-1-15                               (25-1-15)

ΣΥΡΙΖΑ 36%                                               36.34            
ΝΔ          29%                                              
27.81
ΧΑ         6,5%                                             
6.28
Ποτάμι 6,0%                                             
6.05
ΚΚΕ      5,5%                                              
5.47
ΠΑΣΟΚ 4,5%                                            
4.68
ΑΝΕΛ    3,5%                                             
4.75
ΓΑΠ       2,5%                                             
2.46
ΛΑΟΣ    2,0%                                             
1.03
ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,5%                                     
0.64
ΔΗΜΑΡ 1,0%                                            
0.49
Λοιπά 2,0%
                                  Ένωση Κεντρώων 1.79

Περιθώριο στατιστικού λάθους: +/-  1%



Δεν υπάρχουν σχόλια: