Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Σαν τα μούτρα τους...


Ένα άρθρο-καταπέλτης για την αισχρή κατάσταση των βοθροκάναλων και των αργυρώνητων "δημοσιογράφων" από τον Κώστα Γεωργουσόπουλο, που είχε δημοσιευθεί πριν από έναν χρόνο, αλλά ουδείς συγκινήθηκε και η κατευθυνόμενη αποβλάκωση των νεοελλήνων συνεχίζεται. Ακολουθεί ένα σχετικό κείμενο από το "Αντίβαρο" για τα κατορθώματα του ΔΟΛίου "Συγκροτήματος" που με τις λαχανοφυλλάδες του (ΒΗΜΑ, ΝΕΑ) και το χαζοκάναλό του (MEGA) έχει συμβάλλει ουκ ολίγον στην σημερινή κατάσταση των ΜΜΕ.
ΔΕΕ

Σαν τα μούτρα τους

ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ 
Ελευθεροτυπία, Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Γνωρίζω τα επιχειρήματα, τα οποία μάλιστα τροφοδοτούν και τα περίφημα μηχανάκια που μετρούν τη θεαματικότητα των τηλεοπτικών εκπομπών. «Αυτά θέλει ο κόσμος»!
Αν πράγματι αυτά θέλει ο κόσμος, τότε πρέπει όσο γίνεται γρηγορότερα ν' αλλάξουμε τον κόσμο, ή μάλλον να κάνουμε το κοτέτσι, το γουρνοσταλιό, το μαντρί σπίτι ανθρώπινο.
Γιατί δεν υπάρχει καλύτερο μέτρο για να μετρήσεις την παιδεία ενός λαού από το να δεις και να εκτιμήσεις τα γούστα του, το περιεχόμενο των συγκινήσεών του και τη στάθμη των αξιών του μέσα από τα μέσα της μαζικής κουλτούρας. Και ναι μεν η κουλτούρα αυτή είναι μαζική, αλλά υπάρχουν μάζες και μάζες. Για σκεφτείτε ποιες μάζες και με τι γούστο βλέπανε και βραβεύανε Αισχύλο, Σοφοκλή, Ευριπίδη, Αριστοφάνη και αργότερα Σαίξπηρ, Μολιέρο, Γκαίτε, Σίλλερ, Τσέχωφ, Γκόγκολ. Γιατί αν δεν τους βράβευαν αυτούς οι μάζες της εποχής τους δεν θα ξεπερνούσαν τα όρια της εποχής, να γίνουν αιώνια κτήματα.
Σήμερα η ρωσική καθημερινότητα -λέει η γλωσσολογία- και η αγγλική καθημερινότητα διαπιστώνει πως ο μέσος Ρώσος και ο μέσος Αγγλος χρησιμοποιούν στον καθημερινό τους λόγο φράσεις, εκφράσεις, λέξεις και «ρητά» του Γκόγκολ ή του Σαίξπηρ σε αναλογία 30 στα εκατό. Το ίδιο γινόταν και στην αρχαιότητα, το ίδιο όμως συνέβαινε και στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα, που ο μέσος, αναλφάβητος σκλάβος χρησιμοποιούσε τη γλώσσα με τον παροιμιακό της χαρακτήρα, τον έρρυθμο και έμμετρο.
Ελάτε τώρα και δείτε και ακούστε τα «καθημερινάδικα», υποτίθεται το λαϊκό καθημερινό λόγο του μέσου Ελληνα, όπως τον εισπράττει και όπως τον μεταδίδει: βόθρος, άχυρα, πίτουρα, φύκια και μπουρμπουλήθρες. Ένας ηλίθιος εμετός, μια αερολογία βλακείας, χυδαιότητας, ματαιοδοξίας και φτήνιας. Αν πράγματι αυτά θέλει ο κόσμος και δεν κατευθύνουν στον κόσμο αυτόν τον οχετό μπουρδολογίας και σαχλολαγνείας, γιατί τότε να απορούμε για το τι ψηφίζει και ποιους αυτός ο λαός. Κατά το μ' όποιον δάσκαλο καθίσεις!



Ποιος παράγει «αποκλειστικότητες» σ’ αυτή τη χώρα;

20 Μαΐου 2015

Γεγονότα.
1. Στις 18/5 το Βήμα δημοσιεύει σε αποκλειστικότητα πρόταση της Κομισιόν για λύση-πακέτο με μέτρα 5 δις. Υπότιτλος «Αποκλειστικά στο Βήμα –  Ο Γιούνκερ κόβει τον γόρδιο δεσμό». 
2. Το γραφείο του Γιούνκερ αμέσως βγάζει ανακοίνωση διαψεύδοντας την πρόταση. Μάλιστα στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Βήματος, αναδημοσιεύεται ολόκληρη η διάψευση.
3. Την επομένη, στις 19/5, όλη η Ελλάδα συζητά την «πρόταση της κυβέρνησης» για διαφορετικό συντελεστή ΦΠΑ 18% ή 15% ανάλογα με το αν ο πελάτης πληρώνει με μετρητά ή με κάρτα.
4. Αυτό το μέτρο συμπεριλαμβάνονταν και στην «πρόταση της Κομισιόν».
Συμπεράσματα
1. Ενώ η κυβέρνηση είναι πράγματι δυνατόν να μην γνωρίζει με ακρίβεια την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αυτό -προφανώς- δεν είναι δυνατόν να ισχύει για την ίδια την Κομισιόν. Συνεπώς, αυτό το μέτρο ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ να ήταν μέρος της πρότασης της Κομισιόν και του Γιούνκερ!
2. Συνεπώς, η περιβόητη διαρροή αφού δεν γράφτηκε στις Βρυξέλλες, θα πρέπει να γράφτηκε στην Αθήνα! Παραδόθηκε στο "Βήμα", το οποίο την παρουσίασε ως αποκλειστικότητα προερχόμενη από την Κομισιόν.
Βέβαια, αν έδινε η κυβερνητική πηγή την «αποκλειστικότητα» στην Αυγή θα κινούνταν υποψίες. Το Βήμα είναι γνωστό για το …κύρος του, από την εποχή της περιβόητης συνάντησης Καραμανλή-Ερντογάν, την οποία το Βήμα περιέγραψε με οκτάστηλο άρθρο και τίτλο «Παγωμένα χαμόγελα», ενώ στην πραγματικότητα η συνάντηση δεν είχε γίνει ποτέ αφού μετά από ξαφνική ασθένεια της τελευταίας στιγμής ο Ερντογάν ακύρωσε την επίσκεψη. Οι αναγνώστες του Βήματος πάντα πρωτοπόροι στην ενημέρωση.





Δεν υπάρχουν σχόλια: