Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Είναι η γη στρογγυλή;


Ένα πολύ ενδιαφέρον και κατατοπιστικό άρθρο ενός παλιού, αλλά ενεργού στελέχους της αριστεράς, που σχολιάζει  τα όσα εξωφρενικά συμβαίνουν γύρω μας.
ΔΕΕ

Είναι η γη στρογγυλή;

Χ
τες δημοσιεύτηκε στα ΝΕΑ ένα άρθρο του υφυπουργού προστασίας του πολίτη Γιάννη Πανούση. Έγραφε τετριμμένα πράγματα, όπως ότι: «όποιος θεωρεί ότι στο σύγχρονο διεθνές και ευρωπαϊκό πεδίο Αριστερή Διακυβέρνηση σημαίνει ανοχύρωτη χώρα και πόλη, τότε όχι μόνο δεν έχει σχέση με την Αριστερά αλλά ούτε και με τη Δημοκρατία». Το άρθρο θα μπορούσε να έχει την τύχη πολλών άλλων άρθρων της σειράς: μιας μέρας ζωή στο ημίφως και μετά στη λήθη. Όμως συνέβη το αντίθετο.

Ολόκληροι υπουργοί κάθισαν και ξόδεψαν χρόνο, κόπο και φαιά ουσία να αναλύσουν τα τετριμμένα του άρθρου. Άλλοι είπαν ότι συμφωνούν. Άλλοι ότι διαφωνούν. Άλλος ότι «σε αυτή τη φάση, θα μπορούσαμε να το είχαμε αποφύγει». Ο υπουργός δικαιοσύνης το χαρακτήρισε «αυτονόητο». Μόνο σε μια καθυστερημένη χώρα θα σπαταλιόταν τόση υπουργική και δημοσιογραφική ενέργεια για κάτι τόσο αυτονόητο, όσο ότι η γη είναι στρογγυλή.
Δυστυχώς, στην Ελλάδα το αυτονόητο δεν είναι αυτονόητο. Και καθόλου τυχαία, ο υπουργός που το χαρακτήρισε έτσι είναι ο ίδιος που είχε δηλώσει ότι θα καλέσει σε διάλογο τους… κουκουλοφόρους.
Μην τους υποτιμάμε όμως τους υπουργούς. Δεν είναι ανόητοι. Απλά, προσπαθούν με άρθρα, με δηλώσεις, με την ενέργεια που σπαταλούν, να εξευμενίσουν ή να μεταπείσουν πολλά στελέχη (κυρίως μεσαία στελέχη) του ΣΥΡΙΖΑ, να τους επιτρέψουν να κυβερνήσουν. Για να καταλάβει ο αναγνώστης τι αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, παραθέτω ένα οργισμένο ηλεκτρονικό μήνυμα που έλαβα αυθημερόν από μέλος της «Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» (!) του ΣΥΡΙΖΑ:
«ΑΙΣΧΡΟ και ΑΘΛΙΟ το σημερινό αντικυβερνητικό ακροδεξιό άρθρο του υπουργού Πανούση, ο οποίος ουσιαστικά υποστηρίζει μια ΔΕΞΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ. Επιτέλους, ας εκδιωχτεί κλωτσηδόν ο φιλοσυστημικός αυτός ΔΗΜΑΡίτης από το υπουργικό συμβούλιο !!!!! Άμα θέλαμε τέτοιες απόψεις, κρατάγαμε και τον Δένδια... Άμα θέλαμε Νόμο και Τάξη θα ψηφίζαμε την πολιτική αλητεία της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.
Το θράσος του μάλιστα είναι απύθμενο , καθώς αρθρογράφησε όχι σε μια προοδευτική εφημερίδα, αλλά στη ναυαρχίδα της Διαπλοκής, δηλαδή στα ΝΕΑ.... Ας καταλάβει επιτέλους η κούτρα του κυρ Γιάννη ότι οι καταλήψεις πρέπει κανονικά να θεσπιστούν ακόμη και νομικά ως ΑΠΟΡΡΟΙΑ του συνταγματικού ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ της συμμετοχής του πολίτη στην ΠΟΛΙΤΙΚΗ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ζωή του τόπου.
Μάλλον διαβάζει μονομερώς το Σύνταγμα ο λάτρης των νοικοκυραίων.. Αηδία και οργή.... Πίσσα και πούπουλα».
Το πρωτόγονο μίσος και η πρωτοφανής θρασύτητα του αποστολέα δείχνει το κλίμα που κυριαρχεί σε μια μερίδα του κυβερνώντος κόμματος, καλύτερα από όσο θα το έδειχναν πολλές μελέτες. Πρόκειται για το κλίμα του «γνήσιου σοσιαλισμού». Ο αποστολέας εκθέτει γλαφυρά και με λίγα λόγια τις αξίες της καθ’ ημάς Ανατολής. Αξίες που λίγο ανατολικότερα από τη χώρα μας κοστίζουν απώλειες χιλιάδων ζωών, περιουσιών, οικογενειακής γαλήνης, ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
Εκεί που η γη είναι αυτονόητα στρογγυλή, είναι οι ανεπτυγμένες χώρες. Εκεί δεν τίθεται θέμα συζήτησης για πράγματα που είναι κατακτημένα και κατοχυρωμένα. Πράγματα που αποτελούν κοινό τόπο και κοινή κοινωνική συνείδηση. Μου τα έγραφε κατά σύμπτωση, μόλις προχθές ο φίλος αρχιτέκτονας Κώστας Ξανθόπουλος, τ. καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πάτρας, που τώρα ζει στη Φινλανδία:
«Διερωτώμαι γιατί κάποιοι δεν βλέπουν τι συμβαίνει σε εξελιγμένες δημοκρατικά χώρες, ας πούμε στη Φινλανδία όπου ζω. Εδώ λοιπόν οι πολίτες που έχουν ενταχθεί σε κάθε είδους κοινωνικές ή πολιτικές ομάδες, είτε ανήκουν στο λεγόμενο δημοκρατικό τόξο, είτε στην αναρχία (παρ’ ότι αρνείται τη δημοκρατία), είτε σε θρησκεία, είτε στους gay, είτε σε αλλοεθνείς, σε νόμιμους μετανάστες, κ.ο.κ., έχουν το δικαίωμα να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους μαζικά, ειρηνικά, με πορείες, με πανό και με ντουντούκες. Όμως, υπάρχουν γι’ αυτό προϋποθέσεις και κανόνες της Πολιτείας, όπως:
α) η άδεια για μια μαζική εκδήλωση παραχωρείται από την αστυνομία, εφόσον δεν διαπιστώνεται ότι αυτή θα μπορούσε να εξελιχθεί σε βίαιες και αντιδημοκρατικές εκδηλώσεις·
β) η αστυνομία ηγείται και συνοδεύει μια εκδήλωση πορείας στην πόλη, με ένα περιπολικό να προηγείται στην κεφαλή των πορευόμενων·
γ) η πορεία είναι προδιαγεγραμμένη και πραγματοποιείται στις πλατείες, στα πεζοδρόμια και σε μία λωρίδα των δρόμων, χωρίς να καταργεί την σχετικά ομαλή κυκλοφορία των υπολοίπων πολιτών και των αυτοκινήτων·
δ) οι εκδηλώσεις είναι νόμιμες και αποδεκτές εφόσον δεν παραβιάζουν τα όρια που αφορούν στην ελευθερία ή σε ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις των άλλων πολιτών ή ομάδων πολιτών, και εφόσον δεν παραβιάζουν τα φυσικά όρια δημοσίων και ιδιωτικών ακινήτων που είναι περιουσία του κράτους των πολιτών (οι τελευταίοι πληρώνουν μέσω των φόρων την ανέγερση και τη συντήρησή τους)·
ε) δεν επιτρέπονται αυθαίρετες καταλήψεις· μπορεί μιά ομάδα να πορευθεί π.χ. προς το Κοινοβούλιο, αλλά θα σταθεί και θα διαμαρτυρηθεί στον προαύλειο χώρο χωρίς να ξεπεράσει το φυσικό όριο των εξωτερικών βαθμίδων πρόσβασης στις εισόδους·
στ) μετά το πέρας των εκδηλώσεων οι συμμετέχοντες φεύγουν χωρίς να προκαλούνται στη συνέχεια παράπλευρες εκδηλώσεις σε άλλα σημεία ή περιοχές.
Συμμετείχα και εγώ πρόσφατα σε μια πορεία υποστήριξης της Ελλάδας, μαζί με άλλους 150 περίπου Έλληνες και 150 Φινλανδούς που στην πλειονότητά τους εκπροσωπούσαν αριστερές παρατάξεις. Όλα εξελίχθηκαν όπως τα περιέγραψα, ζωηρά και χωρίς να σπάσει μύτη. Αυτός είναι κανόνας και δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Οι νόμοι εφαρμόζονται, είναι σεβαστοί και αναγνωρίσιμοι από τους πολίτες και τους ξένους υπηκόους· είναι ελαστικοί, τιμούν το «δικαίωμα», απαιτούν την «υποχρέωση», και είναι αμείλικτοι όποτε παραβιάζονται ανεξάρτητα επαγγέλματος, αξιώματος, τίτλων, φυλής, κλπ. Δεν υπάρχουν ασάφειες, υποκριτικές ερμηνείες, ημίμετρα, και εκάστοτε διαφορετικές στάθμες ή κριτήρια».
Στην «πολιτικοποιημένη» και δημοκρατική χώρα μας, αν τολμήσεις να προτείνεις την απαγόρευση διαδηλώσεων που δεν έχουν άδεια της αστυνομίας, είσαι «φασίστας». Στη «πολιτικοποιημένη» και δημοκρατική χώρα μας δεν ανακοινώνεται καν στην αστυνομία η πραγματοποίηση πορειών και διαδηλώσεων. Το μαθαίνει, όταν το μαθαίνει, από τις εφημερίδες, με αποτέλεσμα την ασυδοσία των «αγωνιστών» στους αιφνιδιασμένους ανύποπτους πολίτες. Ένα από τα αποτελέσματα αυτού του είδους της δημοκρατίας είναι η διαρροή της αφρόκρεμας της κοινωνίας μας προς τους «φασίστες», που έχει φτάσει στο ζενίθ. Μαζί με τη διαρροή των καταθέσεων στις τράπεζες.
Σε λίγο καιρό δεν θα έχουν μείνει παρά μόνο όσοι δεν μπορούν να φύγουν. Δηλαδή ο πάτος του βαρελιού, που θα αναλώνεται σε εκτενείς αναλύσεις αν οι εμπρησμοί και οι αποκεφαλισμοί (αγαλμάτων, προς το παρόν) είναι ή όχι εκδήλωση εκτόνωσης του καταπιεσμένου λαού και αν γι αυτό πρέπει να είναι ανεκτοί ή όχι. Δηλαδή αν η γη είναι στρογγυλή ή όχι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: