Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Ο Τσίπρας και οι Δαναοί


Ο Τσίπρας και οι Δαναοί
Δημήτρη Ε. Ευαγγελίδη

Αυτό το παλληκάρι, που προαλείφεται ως μελλοντικός πρωθυπουργός αυτής της δύσμοιρης χώρας, δεν παύει να με εκπλήσσει με την αγραμματοσύνη και την αμορφωσιά του! Πριν καλά-καλά συμπληρωθεί ένας χρόνος από την απίστευτη εκείνη γκάφα του με τα άλογα του ...Γηρυόνη (βλ. εδώ: http://hellenicinterest.blogspot.gr/2013/05/blog-post_15.html) έγινε και πάλι ρεζίλι, αυτήν την φορά σε διεθνές κοινό.
Συγκεκριμένα, χθες βράδυ στο Τρίτο Πρόγραμμα της δημόσιας Αυστριακής Τηλεόρασης, συμμετέχοντας σε συζήτηση, στο πλαίσιο της εκπομπής «Inside Brussels» της Αυστριακής Τηλεόρασης, που μεταδόθηκε απευθείας από τις Βρυξέλλες και στην οποία πήραν μέρος τόσο η υποψήφια των Πρασίνων Σκα Κέλλερ όσο και πέντε δημοσιογράφοι μεγάλων ευρωπαϊκών Μέσων Ενημέρωσης, εκτόξευσε και πάλι την ...κοτσάνα του. Με το γνωστό ψευτο-μάγκικο ύφος του και απαντώντας σε ερώτηση ως προς τα «δώρα» που φέρνει στην Ελλάδα η κυρία Μέρκελ, ο κ. Τσίπρας υπενθυμισε την γνωστή ...ελληνική παροιμία «φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας» ανέφερε πως «αυτά τα "δώρα" δεν μπορεί να αποτελέσουν γιατρικό στις πληγές της ελληνικής οικονομίας».
Να υπενθυμίσω λοιπόν και εγώ με την σειρά μου στον ημιμαθή αυτόν νεανία ότι τέτοια «ελληνική παροιμία» δεν υπάρχει, εάν βέβαια θέλουμε να είμαστε σοβαροί και να ακριβολογούμε. Στην πραγματικότητα η γνωστή αυτή φράση αποτελεί μετάφραση ενός στίχου της περίφημης «Αινειάδας» του Λατίνου ποιητή Βιργιλίου, ο οποίος στο πρωτότυπο αναφέρει τα εξής:
«...Equō nē crēdite, Teucrī! Quidquid id est, timeō Danaōs et dōna ferentīs.», δηλ. «Το άλογο μη εμπιστεύστε Τευκροί (=Τρώες)! Οτιδήποτε και αν είναι, φοβούμαι (και όχι φοβού, όπως λέγεται) τους Δαναούς (=Έλληνες), ακόμα και όταν προσφέρουν δώρα» (Aeneid II, 49).
Πρόκειται για την περιγραφή του Βιργιλίου του επεισοδίου της Ιλιάδος όπου οι Τρώες προβληματισμένοι από το ξύλινο άλογο (τον Δούρειο Ίππο) συζητούν τι πρέπει να το κάνουν και ο ιερέας του Ποσειδώνος (του Απόλλωνος, σύμφωνα με άλλους), ο Λαοκόων, τους προτρέπει να το κάψουν αμέσως, αλλά αμέσως μετά, δύο τεράστια φίδια που ξεπροβάλλουν από την θάλασσα, πνίγουν τον ίδιο και τους δύο γιους του.  
Θα μου πουν ίσως ορισμένοι «Έλα καϋμένε που ασχολείσαι με τέτοιες λεπτομέρειες! Ποιος γνωρίζει τώρα τον Βιργίλιο, ενώ όλοι έχουν ακούσει αυτήν την έκφραση, έστω στην κακομεταφρασμένη της εκδοχή». Μα, αυτό ακριβώς είναι που με τρομάζει: Η γενικευμένη αμορφωσιά και αγραμματοσύνη και ακόμα χειρότερα η ημιμάθεια.
Όπως είχα γράψει σε σχετικό άρθρο, που ανέφερα στην αρχή, για τα άλογα του ...Γηρυόνη:
«...Όταν κάποιος επιχειρεί να κάνει επίδειξη γνώσεων με αναφορές στην ελληνική μυθολογία οφείλει πριν απ' όλα να την γνωρίζει. Τέτοια παιδαριώδη λάθη και μάλιστα στο πλέον γνωστό κομμάτι της μυθολογίας όπως είναι οι άθλοι του Ηρακλή, δεν επιτρέπονται σε καμιά περίπτωση. Απλώς αποκαλύπτουν την ημιμάθεια, την προσπάθεια επίδειξης γνώσεων για εντυπωσιασμό, τον πολιτικό σαλταδορισμό και την γενικότερη σύγχυση ενός πολιτικάντη που οι συγκυρίες έφεραν στον αφρό και έτσι εύκολα καβάλησε το καλάμι. Και όχι μόνον αυτός, αλλά και ολόκληρος ο συρφετός του ΣΥΡΙΖΑ που ήρθε για να μας σώσει, ενώ δεν είναι τίποτε παραπάνω από έναν θίασο σαλτιμπάγκων που τους ενώνει το μίσος για την Ελλάδα και κάθε τι το ελληνικό. Μπορεί να γνωρίζουν άπειρα τσιτάτα του Μαρξ, του Λένιν, του Στάλιν ή του Φούφουτου, αλλά αγνοούν παντελώς ό,τι έχει σχέση με την Ιστορία και τον Πολιτισμό αυτής της χώρας. Μου θύμισε μια ανάλογη περίπτωση ημιμάθειας από τον προκάτοχο του Αλέξη τον βαρύγδουπο κο Αλαβάνο που τα είχε μπερδέψει, πάλι σε θέμα αρχαίας ιστορίας (εδώ: http://ethnologic.blogspot.gr/2009/11/2_13.html Κουλτουριάρικα).
Η ημιμάθεια των νεο-αριστερών της μεταπολίτευσης θεωρώ ότι δεν είναι απλή μαθητική αμέλεια ή τεμπελιά. Έχει βαθύτερες ρίζες και αίτια, που η αναζήτησή τους εκφεύγει των στενών πλαισίων αυτού του άρθρου...».

ΔΕΕ 12-4-2014




1 σχόλιο:

Xenokrates apo Bienni είπε...

Ειναι υπερβολη να ζηταμε απο τον νεαρο (!) Τσιπρα ¨"μας" να γνωριζει την ετυμολογια της ελληνικής παροιμίας «φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας», οταν αγνοει ο ανιστοριτος την καταγωγη των Σκοπιανων, και ανεχεται να αποκαλουνται απο τους ΣΥΡΙΖΑιους του κομματος του ως "Μακεδονες".

Να μη ζηταμε ομως να γνωριζει ελληνικη ιστορια ενας ΣΥΡΙΖΑιος και δη μελλοντας Πρωθυπουργο μας! (Θεε μου και μονον που το γραφω με πειανει ανατριχιλα. Για σκεψου να μας συμβει κατι τετοιο...)

Ξενοκρατης απο Βιεννη