Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Τα ρετάλια της μεταπολίτευσης…τραγουδούν ακόμη


Τα ρετάλια της μεταπολίτευσης…
τραγουδούν ακόμη

Στον τόπο του εγκλήματος τριγυρίζουν οι παλαιές πολιτικές οικογένειες της Αθήνας που θέλουν και πάλι να πάρουν τα ηνία της χώρας στα χέρια. Ουδέποτε συμβιβάστηκαν με το ρόλο του κομπάρσου και δεν διανοήθηκαν ότι η πολιτική ζωή του τόπου θα πορευθεί χωρίς αυτούς.

«Μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνουν και ξανά προς τη δόξα (;) τραβούν» μπορεί κάλλιστα να σιγοτραγουδήσει κάποιος. Η ιστορία κάνει κύκλους και επαναφέρει τις πολιτικές οικογένειες στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης.

Στο παρασκήνιο κυοφορούνται διάφορα σενάρια, που όμως έχουν στο επίκεντρό τους, τις οικογένειες Καραμανλή, Μητσοτάκη και Παπανδρέου. Οι οικογένειες δηλαδή που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, άλλη λίγο και άλλη πολύ, έφεραν τη χώρα στη σημερινή τραγική της κατάσταση.

Οι οικογένειες αυτές και όσοι τις υπηρετούν σε όλα τα επίπεδα, δίνουν μάχες οπισθοφυλακής για να διαφυλάξουν το όποιο κύρος τους απέμεινε. Τα κτυπήματα που δέχθηκαν ήταν πολλά την τελευταία περίοδο, ενώ τα δυο κόμματα που κυριάρχησαν στο μεταπολιτευτικό σκηνικό, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ακυρώνονται συνεχώς με όσα αποκαλύπτονται για μίζες, για σκάνδαλα και άλλα πολλά. Δεν είναι τυχαίο ότι από τις εν λόγω οικογένειες διαρρέουν ότι υπάρχει σχέδιο σε εξέλιξη για να τους πλήξουν.

Η φοβία είναι έντονη όπως είναι και η μυρωδιά που βγαίνει και η οποία δύναται να «συναγωνιστεί» μόνο την αιθαλομίχλη! Οι αποκαλύψεις δεν κάμπτουν τις οικογένειες που δεν δείχνουν να καταλαβαίνουν ότι ο κόσμος έχει μπουχτίσει τα τζάκια και τις οικογένειες που διαφεντεύουν εδώ και χρόνια τον τόπο.

Εσχάτως ακούμε και πάλι από αμετανόητους παπανδρεϊκούς να λένε ότι μπορεί ο Γιώργος Παπανδρέου να επανακάμψει και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί με διάφορες υποθέσεις. Οι σκληροί παπανδρεϊκοί προσπαθούν να διαχωρίσουν τον πρώην πρωθυπουργό από την περίοδο Κώστα Σημίτη, όπου γινόταν κυριολεκτικά πάρτι με μίζες σε πολλά πεδία. Και δεν αποκλείεται σύντομα να δούμε στην επιφάνεια και νεώτερο πρόσωπο της δυναστείας Παπανδρέου, ενώ μην ξεχνάμε ότι κεντρικό ρόλο παίζουν οι Αντρίκος και Νίκος.

Από την άλλη πλευρά, η οικογένεια Καραμανλή δεν έχει εγκαταλείψει ποτέ την άποψη ότι αυτή η ίδια κατέχει το…οικόσημο της κεντροδεξιάς στην Ελλάδα. Ήδη, μεθοδεύεται, όχι η επάνοδος του Κώστα Καραμανλή, αφού αυτό το σενάριο αποδυναμώνεται σταδιακά και με όσα αποκαλύπτονται για σκάνδαλα την περίοδο της διακυβέρνησής του (σ.σ. εξοπλιστικά αλλά και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο), αλλά η ανάμειξη ενός άλλου Καραμανλή.

Το…ιερατείο του καραμανλισμού, εκεί ψηλά στα…όρη της Φιλοθέης, όπου είναι και η έδρα του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής έχει αποφασίσει να μπει στο παιχνίδι ο μικρός Κώστας Καραμανλής, του Αχιλλέα. Οι κινήσεις που κάνει είναι προσεκτικές και διαμορφώνει σιγά-σιγά την ομάδα του σε πολιτικό και μιντιακό επίπεδο.

Η άλλη οικογένεια που κινείται στο παρασκήνιο είναι αυτή του Κώστα Μητσοτάκη που θεωρεί ότι η επόμενη φάση στη χώρα θα την έχει στον πυρήνα της. Oι σκιές από την υπόθεση Siemens υπάρχουν αλλά η οικογένεια δείχνει να μην καταλαβαίνει τίποτα και σφυρίζει αδιάφορα. Ντόρα Μπακογιάννη και Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν τη δική τους ρότα, αλλά ο παππούς δείχνει να προτιμά την προώθηση του Κώστα Μπακογιάννη που έχει να αντιμετωπίσει και την υπόθεση με το εξώγαμο και την διατροφή στην πολιτεύτρια της ΝΔ και εγγονή του Γιώργου Ράλλη.

Με όλα αυτά, θα διερωτηθούμε καλά γιατί κάναμε τόση φασαρία να διώξουμε τον Γλίξμπουργκ το 1974, αν και ετοιμάζεται να μας έρθει και ο υιός του Νικόλαος, που ψάχνεται να κάνει κόμμα!

Μάρκος Αυρήλιος



Δεν υπάρχουν σχόλια: