Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Στον απόηχο της αιματοχυσίας


Διχασμένος ο αμερικανικός Τύπος
για την ισραηλινή επίθεση στα πλοία
Δημοσίευση: 01 Ιουν. 2010, 21:57


Ουάσινγκτον
Διχασμένος ο αμερικανικός Τύπος για την ισραηλινή επίθεση στο διεθνή στολίσκο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας. Δημοσιεύματα για επιχείρηση-φιάσκο και εξαιρετικά διστακτική αντίδραση της κυβέρνησης Ομπάμα «κοντράρονται» με άρθρα που εκτιμούν ότι το Ισραήλ δεν έπραξε τίποτε άλλο παρά να απαντήσει σε μία «πρόκληση».
«Το φιάσκο του στολίσκου» τιτλοφορεί το κύριο άρθρο της η Washington Post, στο οποίο κατακρίνει το Ισραήλ πως «κάθε άλλο παρά συνετό» αποδείχθηκε στην προκειμένη περίπτωση. «Στόχος του ισραηλινού Μπέντζαμιν Νετανιάχου όφειλε να είναι η αποφυγή ενός επεισοδίου που ανέμεναν οι ακτιβιστές» αναφέρει η εφημερίδα.
Οι Times της Νέας Υόρκης καυτηριάζουν επίσης την «δυσανάλογη» αντίδραση της ισραηλινής κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας πως η «επίθεση πρόκειται όχι μόνο να επιδεινώσει τις προσπάθειες του Μπαράκ Ομπάμα για να βελτιωθεί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, αλλά επίσης και να επεκτείνει την πολιτική απομόνωση του Ισραήλ».
Οι Times του Λος Αντζελες εκφράζουν τη θλίψη τους «για την εξαιρετικά διστακτική αντίδραση των ΗΠΑ απέναντι στην ισραηλινή επέμβαση» και στηλιτεύουν το «αίτημα της κυβέρνησης Ομπάμα να σταματήσουν οι επικρίσεις κατά του Ισραήλ προτού υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες για τα επεισόδια».
Η συντηρητική Washington Times υπογραμμίζει από την πλευρά της το δικαίωμα αυτοάμυνας του εβραϊκού κράτους και αναρωτιέται: «ποιος άραγε μπορεί να σοκάρεται όταν οι Ισραηλινοί κάνουν εκείνο που πιστεύουν ότι πρέπει να κάνουν για την επιβίωσή τους;».
Για το ίδιο θέμα, η εφημερίδα Wall Street Journal αναρωτιέται εάν το Ισραήλ είχε «άλλες δυνατότητες» από το να διατάξει την επίθεση. Η εφημερίδα αναρωτιέται επίσης «πως το Ισραήλ υποτίθεται ότι θα επιτύχει να εμποδίσει τον επανεξοπλισμό της Χαμάς», η οποία ελέγχει τη Γάζα.
Τέλος, για την USA Today, η επιχείρηση που εκτέλεσε το Ισραήλ ενέχει τον κίνδυνο να περιπλέξει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες του Μπαράκ Ομπάμα. Με τίτλο «Οι Αμερικανοί ενώπιον ενός κόσμου γεμάτου δυσκολίες», η εφημερίδα υπογραμμίζει πως αυτή η κρίση έρχεται να προστεθεί στην πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού και στην ένταση μεταξύ της Βορείου και Νοτίου Κορέας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: