Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Η ατυχής συνέντευξη του πρωθυπουργού


Η ατυχής συνέντευξη του πρωθυπουργού

Εννιά πράγματα είπε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη της 14ης Ιουλίου 2015 και μας έπεσαν τα μαλλιά 
Τη νύχτα της 14η Ιουλίου, ο Αλέξης Τσίπρας παρεχώρησε συνέντευξη στους δημοσιογράφους της κρατικής τηλεόρασης Αντώνη Αλαφογιώργο και Πάνο Χαρίτο, Είπε, μεταξύ άλλων, και τα εξής εξωφρενικά πράγματα για πρωθυπουργό δυτικού κράτους, και μάλιστα κράτους που βρίσκεται στην κατάσταση της Ελλάδας:
1)   «Δεν πιστεύω το πρόγραμμα». Μετά απορεί ο κόσμος γιατί οι Ευρωπαίοι δεν εμπιστεύονται τον Έλληνα πρωθυπουργό και θέτουν προαπαιτούμενα για την εκταμίευση χρημάτων. Είναι σαν να παρακαλά να θέσουν παραπάνω όρους για τη συμφωνία.
2)   «Το ασφαλιστικό προέκυψε από το PSI». Είναι αλήθεια ότι το PSI προκάλεσε ζημία στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά παράλληλα μείωσε δραματικά το συνολικό χρέος της χώρας. Εκτός αυτού, η ρηχή ανάγνωση του ασφαλιστικού προβλήματος μόνο σε όρους του PSI, αγνοεί επιδεικτικά τις χρόνιες παθογένειες του ασφαλιστικού προβλήματος, με πρώτη και καλύτερη την παθογένεια των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων – την οποία και παρουσίασε ως εφαλτήριο μιας δίκαιης λύσης στο πρόβλημα του PSI, όχι ως εστία του προβλήματος.
3)   «Πήρα ρίσκα με το ΟΧΙ και οι Ευρωπαίοι επανήλθαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την πρόθεση να χάσει η Ελλάδα». Σαφής παραδοχή της λανθασμένης εκτίμησης ότι το ΟΧΙ θα ήταν ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί.
4)   «Υπερεκτίμησα την αξία του δικαίου». Μιλά σαν να ξεχνά ότι ποτέ δεν επένδυσε στην αλληλεγγύη των εταίρων αλλά στον διαρκή  εκβιασμό ότι η Ευρώπη θα υποχωρήσει επειδή δεν τη συμφέρει να κάνει αλλιώς. Το πιο ισχυρό χαρτί του Βαρουφάκη ήταν η προσδοκώμενη κατάρρευση των αγορών μετά τη χρεοκοπία της χώρας μας. Ανέκαθεν η αντίσταση και ο τσαμπουκάς ήταν η βασική στρατηγική του πρωθυπουργού, άρα εκεί έγκειται η λάθος εκτίμησή του.
5)   «Ζήτησα και μου έφεραν μία μελέτη πρόσφατα. Τότε κατάλαβα ότι το Grexit δεν είναι επιλογή». Τρία χρόνια τώρα που ο μισός ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για δραχμή, που ήταν σαφές ότι η συγκρουσιακή στρατηγική του μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρρευση, ο πρωθυπουργός περίμενε την ύστατη ώρα για να εξετάσει τις επιπτώσεις του Grexit. Είμαστε σοβαροί;
6)   «Έψαξα παντού χρήματα και δεν βρήκα». Την ώρα που ο Βαρουφάκης έλεγε ότι δεν έχει ανάγκη τα χρήματα των Ευρωπαίων, ο πρωθυπουργός πήγαινε στον Ομπάμα και στον Πούτιν και ζητούσε λεφτά. Πρώτη φορά παραδέχτηκε δημοσίως το ψέμα της «εθνικής υπερηφάνειας».
7)   «Κατάλαβα ότι η συναινετική έξοδος από το ευρώ δεν ήταν καλή όταν συνειδητοποίησα ότι αυτό είναι το σχέδιο Σόιμπλε». Ευτυχώς που το σχέδιο Σόιμπλε δεν ήταν η παραμονή μας στο ευρώ, γιατί δεν φαίνεται ο πρωθυπουργός να αξιολογεί τα σχέδια αυτόνομα. Βλέπει τι λέει ο Σόιμπλε και κάνει το αντίθετο.
8)   «Οι Ευρωπαίοι ρίχνουν φρέσκο χρήμα με αυτή τη συμφωνία, αν και δεν ήθελαν» Τέτοια κουτοπόνηρη αντιμετώπιση των εταίρων, με την οποία ο Πρωθυπουργός περηφανεύεται ότι τους κατάφερε να ρίξουν το «φρέσκο» χρήμα τους στην Ελλάδα, αν και δεν το ήθελαν, δεν την ήλπιζα ποτέ. Μην ξεχνάμε ότι έχουν κι αυτοί υπερηφάνεια και ότι η συμφωνία δεν έχει κλείσει ακόμα.
9)   «Έκανα ό,τι μπορούσα». Εννοούσε ότι τράβηξε μέχρι το τέλος μία καταστροφική διαπραγματευτική στρατηγική. Αλήθεια είναι. Παραπάνω ζημιά δεν μπορούσε να κάνει και να διατηρήσει το προνόμιο να μείνει στη χώρα. Η όποια τελική αναδίπλωσή του ήταν τελικά ζήτημα επιβίωσης.

Διδάκτωρ κοινωνικής ψυχολογίας. Διδάσκει στο τμήμα ψυχολογίας του Οικονομικού Κολλεγίου Αθηνών (BCA), στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα κατάρτισης στις διαπραγματεύσεις του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και στο τμήμα ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης



Δεν υπάρχουν σχόλια: