Βαλκανική Πολιτική Λέσχη
(Balkan Political Club – B.P.C.)
Του Δημήτρη Ε. Ευαγγελίδη
Το ιστορικό
Τον Μάϊο του 2001 στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας Σόφια, μετά από συνάντηση και διαβουλεύσεις μεταξύ συγκεκριμένων ατόμων, πολιτικών και μη, γνωστών και παντελώς αγνώστων στο ευρύ κοινό, ιδρύθηκε μια περίεργη οργάνωση με τον τίτλο: Βαλκανική Πολιτική Λέσχη (Balkan Political Club – B.P.C.). Στην Ιδρυτική Διακήρυξη της Λέσχης (Σόφια, 25 Μαΐου 2001), τα ιδρυτικά μέλη (ως άτομα και όχι ως εκπρόσωποι χωρών ή κάποιου φορέα, όπως τονίζουν στο προοίμιο, επιχειρώντας προφανώς να νομιμοποιήσουν την διαδικασία σ.σ.), αφού περιγράφουν την τρέχουσα κατάσταση στα Βαλκάνια και «αναγνωρίζοντας ότι και άλλοι πριν από εμάς είχαν εργασθεί για την ενοποίηση των Βαλκανίων», αναλαμβάνουν να ιδρύσουν μια Βαλκανική Πολιτική Λέσχη, η οποία θα επιδιώξει τους εξής στόχους:
1. Να καταστεί η κινητήρια δύναμη παραγωγής πρακτικών ιδεών για την ομαλοποίηση, την αναζωογόνηση των Βαλκανίων και να επιταχύνει την ενσωμάτωση των Βαλκανικών χωρών στις Ευρωπαϊκές και Ατλαντικές δομές,
2. Να αναδειχθεί στον διαμεσολαβητή των μείζονων προγραμμάτων και πρωτοβουλιών για την ανοικοδόμηση των περιφερειακών υποδομών, της αναζωογόνησης των εθνικών οικονομιών, την εισαγωγή ευρωπαϊκών προτύπων και κανόνων στις διακρατικές σχέσεις σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο,
3. Να υποβοηθά τοπικά, ευρωπαϊκά και διεθνώς τους πολιτικούς, δημόσιους και οικονομικούς θεσμούς/ιδρύματα με την παροχή υποστήριξης διοικητικής μέριμνας (logistics) και χρηματοδοτικής στήριξης στα μείζονα βαλκανικά προγράμματα.
Η Λέσχη θα πραγματοποιεί τις επιδιώξεις της συνεργαζόμενη με αντιπροσώπους Κοινοβουλίων, Κυβερνήσεων και τοπικών διοικητικών αρχών από όλες τις βαλκανικές χώρες.
Η Διακήρυξη καταλήγει με τα εξής φιλόδοξα:
«Φιλοσοφία της Λέσχης είναι “Ενότητα στην δράση εν ονόματι του κοινού ενδιαφέροντος” και το σύνθημά μας “Εξευρωπαϊσμός των Βαλκανίων για την ειρήνη, δικαιοσύνη και πρόοδο”».
Δομή και Οργάνωση
Σύμφωνα με το καταστατικό της Λέσχης υπάρχουν 4 κατηγορίες μελών: Μόνιμα, Επίτιμα, Συνεργαζόμενα και Φίλων της Λέσχης. Τα Μόνιμα μέλη αποτελούνται από τα ιδρυτικά μέλη της Λέσχης, τα οποία είναι από 3 μέχρι 6 ανά χώρα. Ο μέγιστος αριθμός μελών δεν μπορεί να υπερβεί τους 60. Τα μόνιμα μέλη πρέπει να είναι είτε εξέχοντες πολιτικοί, είτε δημόσια πρόσωπα ή διανοούμενοι. Αυτά αποτελούν και την Γενική Συνέλευση της Λέσχης με δικαίωμα ψήφου επί των αποφάσεων. Η Γ.Σ. εκλέγει τον Πρόεδρο της Β.Π.Λ. και την 3ετούς θητείας Διοικούσα Επιτροπή. Συνέρχεται κάθε φορά σε διαφορετική βαλκανική χώρα.
Η διοίκηση της Β.Π.Λ. ασκείται από την Γ.Σ., τον Πρόεδρο της Λέσχης και την 9μελή Διοικούσα Επιτροπή (Δ.Ε.) / Managing Board. Τα μέλη της Δ.Ε. εκλέγονται για την προσωπικότητά τους και τις ικανότητές τους και όχι ως εκπρόσωποι χωρών. Η Δ.Ε. συνέρχεται 2 φορές τον χρόνο και οφείλει να εργάζεται για την εφαρμογή των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης.
Η Λέσχη διαθέτει ένα Εκτελεστικό Γραφείο (Executive Bureau) για την υποστήριξη των οργανωτικών και διοικητικών δραστηριοτήτων της, το οποίο αποτελείται από έναν Εκτελεστικό Διευθυντή (Executive Director), έναν Ταμία, Συντονιστές και Γραμματέα. Επί πλέον υπάρχουν ανά ένας Εθνικός Συντονιστής και ένας Γραμματέας για κάθε χώρα της περιοχής.
Η Λέσχη συγκεντρώνει τους οικονομικούς της πόρους από τις συνδρομές των μονίμων μελών της, οι οποίες καθορίζονται από την Γ.Σ. Η Λέσχη δέχεται δωρεές από Οργανώσεις, Ιδρύματα, Εταιρείες και φυσικά πρόσωπα. Η διαχείριση των δωρεών πραγματοποιείται με ευθύνη της Διοικούσας Επιτροπής και τους εταίρους από άλλες χώρες (σ.σ. ποιούς;).
Αξίζει να σημειωθεί ότι από την ίδρυση της Λέσχης μέχρι σήμερα, Πρόεδρος είναι ο διαβόητος Ζέλιου Ζέλιεβ (Zhelyu Zhelev), πρώτος Πρόεδρος της Βουλγαρίας (1990-1997) μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, δημιούργημα των αμερικάνικων Υπηρεσιών και αυτός που προσκόλλησε την χώρα του στα δυτικά συμφέροντα και αναβάθμισε την Τουρκία σε ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων της Βουλγαρίας.
Μέλη της Λέσχης
Περνάμε τώρα στο πλέον ενδιαφέρον (πιστεύουμε) σημείο της παρουσίασής μας, αναφέροντας τα μέλη της Β.Π.Λ. κατά χώρα:
1. Αλβανία
Sali Berisha, πρ. Πρόεδρος Δημοκρατίας (1992-1997), Πρωθυπουργός (2005-σήμερα) Αρχηγός Δημοκρατικού Κόμματος
Aleksander Meksi, πρ. Πρωθυπουργός (1992-1997)
Besnik Mustafaj, πρ. ΥΠΕΞ (2005-Απρίλιος 2007)
Fatos Nano, πρ. Πρωθυπουργός (1991, 1997-98, 2002-05) Σοσιαλιστής
2. Βουλγαρία
Ahmed Dogan, Βουλευτής, Αρχηγός του τουρκικού μειονοτικού κόμματος της Βουλγαρίας (Movement for Rights and Freedoms)
Zhelyu Zhelev, πρ. Πρόεδρος της Βουλγαρίας και της Β. Π. Λέσχης
Evgenya Popescu, Επίτιμη Πρόξενος της Ρουμανίας στην Βουλγαρία
Georgi Parvanov, σημερινός Πρόεδρος της Βουλγαρίας, επανεκλεγμένος (Ιανουάριος 2002-σήμερα)
Ivan Stancioff, πρ. ΥΠΕΞ Βουλγαρίας (1994-95), Επιχειρηματίας
Simeon Saxe-Coburg-Gotha, πρ. Πρωθυπουργός (2001-2005), διάδοχος του βουλγαρικού θρόνου
Solomon Isaac Passy, πρ. ΥΠΕΞ (2001-2005), Ειδικός Σύμβουλος της κυβέρνησης των Σκοπίων (Ιούνιος 2007-σήμερα) για την εισδοχή στο ΝΑΤΟ
3. Τουρκία
Suleyman Demirel, 9ος Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας (1993-2000)
Akkan Suver, Πρόεδρος του Ιδρύματος «Στρατηγικών και Κοινωνικών Ερευνών», Κωνσταντινούπολη
Ali Serdengecti, Βουλευτής
Hayati Korkmaz, Επίτιμος Πρόξενος της Βουλγαρίας στην Προύσα
Hikmet Cetin, πρ. ΥΠΕΞ (1991-1994)
Murat Karayalcin, πρ. Δήμαρχος Άγκυρας (1989-1993), πρ. Αν.ΥΠΕΞ (1993-1995)
Yahya Sezai Tezel, Καθηγητής Οικονομικών στο Παν/μιο Άγκυρας
4. Σκόπια (ως Μακεδονία!)
Antonio Milososki, ΥΠΕΞ
Arben Xhaferi, Αρχηγός του Κόμματος των Αλβανών των Σκοπίων
Dimiter Dimitrov, πρ. Υπουργός Πολιτισμού (1998-2000)
Kiro Gligorov, Πρώτος Πρόεδρος (1991-94 και 1994-1999)
Ljubcho Georgievski, πρ. Πρωθυπουργός (1998-2002), σήμερα Βούλγαρος υπήκοος
Ljubisha Georgievski, πρ. Πρέσβυς στην Σερβία, πρ. Πρόεδρος της Βουλής (2006-2008)
Nikola Gruevski, ο γνωστός και μη εξαιρετέος Πρωθυπουργός των Σκοπίων
5. Ελλάς
Αγνή Βλαβιανού-Αρβανίτη, Πρόεδρος και Ιδρυτής του Διεθνούς Οργανισμού Βιοπολιτικής (;)
Δημήτριος Κ. Κατσούδας, πρ. Γεν. Γραμματεύς Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ
Δημήτρης Τσάτσος, Συνταγματολόγος, Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου - “Ίδρυμα Θεμιστοκλής και Δημήτρης Τσάτσος”
Ντόρα Μπακογιάννη, άνευ σχολίων
Γεώργιος Παπανδρέου, τότε Υπουργός Εξωτερικών (1999-2004)
Μιχάλης Παπακωνσταντίνου, ο πρ. ΥΠΕΞ (1992-93) επί γέρου Καραμανλή, θείος του σημερινού Υπ. Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου
Θεόδωρος Κουλουμπής, ο γνωστός Νεο-Οθωμανιστής Γενικός Δντής του ΕΛΙΑΜΕΠ
6. Βοσνία και Ερζεγοβίνη
7. Κροατία
8. Μολδαβία
9. Μαυροβούνιο
10. Ρουμανία
11. Σερβία
12. Σλοβενία
Κλείνοντας, αξίζει να σημειώσουμε ότι το 1ο Διεθνές Συνέδριο, στην σειρά των Συνεδρίων / Συναντήσεων των μελών της που οργανώνει η Β.Π.Λ. με τον γενικό τίτλο Changing Balkans [«Αλλάζοντας τα Βαλκάνια»], πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια στις 29-31 Μαρτίου 2002 με θέμα «Περιφερειακή Ασφάλεια και ο Ρόλος της Βαλκανικής Πολιτικής Λέσχης». Από ελληνικής πλευράς ομιλητής ήταν ο Δρ. Αλέξανδρος Γιάννης του ΕΛΙΑΜΕΠ.
Στην πρόσφατη Συνάντηση (11ο Διεθνές Συνέδριο) στις 20 και 21 Φεβρουαρίου 2009 στην Αχρίδα, ομιλήτρια (και μοναδική εκπρόσωπος) από ελληνικής πλευράς ήταν η κα Αγνή Βλαβιανού – Αρβανίτη με θέμα «Βιοπολιτική – Οικοδομώντας μια πράσινη κοινωνία Οράματος και Ελπίδας».
Δημήτρης Ε. Ευαγγελίδης
Πηγή: http://ethnologic.blogspot.com/2010/06/blog-post_15.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου