Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Ψηφίζω τη συμμορία των Αλβανών


Ένα ιδιαίτερα σαρκαστικό άρθρο για την ανικανότητα του ελλαδικού κράτους, που αξίζει να το διαβάσουμε.
ΔΕΕ
Ψηφίζω τη συμμορία των Αλβανών


Όποιος ψάχνει να βρει συνωμοσίες πίσω από τη ντροπή της υπόθεσης SIEMENS ή είναι απατεώνας ή είναι νυχτωμένος. Πίσω απ αυτό το φιάσκο υπάρχει ένας και μόνο υπαίτιος: 
Ο τρόπος που δεν λειτουργεί το δημόσιο. Είτε λέγεται δικαιοσύνη είτε υπουργείο Εξωτερικών είτε οποιοδήποτε γραφείο, οι υπηρεσίες- με ελάχιστες εξαιρέσεις-  λειτουργούν σε ρυθμούς αδιάφορης χελώνας.

Όπως φαίνεται ξεκάθαρα από τα αποδεικτικά στοιχεία της αλληλογραφίας μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών για τη SIEMENS, το ελληνικό, κατ ευφημισμό, κράτος περίμενε κοντά 20 χρόνια μετά το σκάνδαλο, το Μάρτιο του 2015 (!) να στείλει η δικαιοσύνη στο υπουργείο Εξωτερικών παραγγελία για μετάφραση 1080 σελίδων της δικογραφίας, ώστε να τις έχει στα χέρια της στα τέλη Οκτωβρίου, δεδομένου ότι η δίκη θα άρχιζε (μετά από 20 χρόνια λέμε) στα τέλη Νοεμβρίου του 2015.
Η μετάφραση χρειάζεται γιατί αρκετοί κατηγορούμενοι είναι Γερμανοί και ένας Γαλλοολανδός.

Να ξέρει ο αναγνώστης:
1. Ότι οι σελίδες της δικογραφίας είναι 2.500
2. Ότι οι κατηγορούμενοι έχουν δικαίωμα να επικαλεστούν ότι δεν έχουν γνώση όλης της δικογραφίας.
3. Ότι πρέπει να έχουν πλήρη γνώση των κατηγοριών που τους βαραίνουν τουλάχιστον ένα μήνα πριν τη δίκη.
Το υπουργείο Εξωτερικών απάντησε μετά από …ένα μήνα, τον Απρίλιο, ότι δεν μπορεί να μεταφράσει 1080 σελίδες σε 7 (εφτά) μήνες (!!) γιατί έχει μόνο 6 μεταφραστές… Υποσχέθηκε ότι θα μεταφράσει το μισό κείμενο μέχρι τον Νοέμβριο!

Όποιος αναγνώστης δουλεύει πραγματικά σε οποιαδήποτε επιχείρηση, από σουβλατζίδικο μέχρι ναυπηγείο θα τραβάει ήδη τα μαλλιά του και κάθε σενάριο συνωμοσίας θα του είναι περιττό για να καταλάβει τι έχει γίνει.
Θα καταλάβει επίσης πόσο γελοίοι είναι όσοι καταγγέλλουν σενάρια συνωμοσίας, ενώ είναι ηλίου φαεινότερο ότι απλώς δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους σοβαρά για να ξέρουν τι χρειάζεται για να αξιολογηθεί η σπουδαιότητα μιας δουλειάς και να διεκπεραιωθεί στο χρόνο της.

Αυτό έχει ιδιαίτερη αξία αν είσαι συριζαίος και έχεις για βασική προτεραιότητα στη δικαιοσύνη τη διαλεύκανση της υπόθεσης SIEMENS. Από τον Φεβρουάριο του 2015, που κυβερνάς δεν έχεις και πολλές υποθέσεις τέτοιου μεγέθους να κυνηγήσεις να ολοκληρωθούν. Αυτήν έχεις!

Το ελληνικό κράτος, λοιπόν, ασχέτως ΣΥΡΙΖΑ, γιατί έτσι λειτουργεί διαχρονικά με όλες τις κυβερνήσεις, καλλιεργώντας την ανευθυνότητα των υπαλλήλων και τον ωχαδερφισμό των επίσης ανεύθυνων υπηρεσιών, προσδιορίζει δικάσιμο για τα τέλη Νοεμβρίου και η… μισή μετάφραση φτάνει στο δικαστήριο στις αρχές Νοεμβρίου! Δηλαδή εκπρόθεσμα και ατελής.
Αυτά για να κατανοήσει ο αναγνώστης πόσο αναληθείς είναι και οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών για το θέμα.

Η εισαγγελία στέλνει νέο επιτακτικό αίτημα για μετάφραση και των υπολοίπων … 500 σελίδων (!)
Η δίκη αναβάλλεται λόγω της απεργίας των δικηγόρων, αλλά το αυτί του κράτους δεν ιδρώνει. Στα παλιά του τα παπούτσια. Δεν κινητοποιεί κανένα μηχανισμό σε συνεννόηση με τους δικηγόρους, όπως έχει κάνει στο παρελθόν, για να μην παραγραφεί το αδίκημα.
Και, φυσικά δεν κάνει και τίποτε για να βρει τρόπο να μεταφραστεί το κείμενο πιο γρήγορα από όσο χρειάζεται στα τζιμάνια του υπουργείου Εξωτερικών, που μ' αυτές τις διαστημικές ταχύτητες και μεθόδους εργασίας θα είχαν απολυθεί από την πρώτη μέρα από κάθε σοβαρή επιχείρηση.

Να θυμίσω εδώ ότι ξοδεύτηκαν κάτι κατοσταριές χιλιάδες ευρώ σε ταξίδια στο εξωτερικό το χρόνο που πέρασε, με αποκορύφωμα εκείνο στο Εκουαντόρ (!), που είχε κάτι επαναστατικές ιδέες διακυβέρνησης, αλλά λεφτά για εξωτερικούς μεταφραστές δεν είχαμε. Ίσως και γιατί θα ξεσηκώνονταν οι συνδικαλιστές του υπουργείου ότι χαλάει η πιάτσα της …δουλειάς τους. Πιο πιθανό, όμως, γιατί στα παλιά του τα παπούτσια το κράτος.

Και η δίκη προσδιορίζεται για τον Μάιο, οπότε και φθάνει ασθμαίνοντας και πάλι εκπρόθεσμα (είπαμε για τον ένα μήνα πριν), μετά από …7 (εφτά) μήνες η …υπόλοιπη μετάφραση του μισού κειμένου της δικογραφίας των 2.500 σελίδων, το οποίο ζήτησε η εισαγγελία αντί ολόκληρου. Προφανώς ήξερε εξ αρχής τις ταχύτητες του κράτους. Και τώρα, μετά την αναβολή εξ αιτίας του εκπρόθεσμου της μετάφρασης η παραγραφή των αδικημάτων είναι πιθανότατη.

Είναι περιττό να μιλήσει κανείς και για την επιπολαιότητα, με την οποία δεν ορίστηκε αναπληρωτής του προέδρου του δικαστηρίου της άλλης δίκης, του Τάσου Μαντέλη και άλλων 4 κατηγορούμενων, με το αιτιολογικό ότι είναι λίγοι οι κατηγορούμενοι και η δίκη θα τέλειωνε σύντομα! Και μιλάμε για υπόθεση SIEMENS! Πέθανε ο άτυχος πρόεδρος και σύμφωνα με τη δικονομία η δίκη πάει από την αρχή χωρίς να προλαβαίνει την παραγραφή, σύμφωνα με όλους τους νομικούς.
Να μην αναφέρω ότι εκκρεμούν περίπου 950.000 ποινικές δίκες και περίπου 430.000 αστικές στα δικαστήρια! Καλά το βλέπετε. Για τις οποίες δεν φταίει καμιά συνωμοσία, εκτός από εκείνη των Ελλήνων δημόσιων λειτουργών κάθε είδους και των προστατών τους κυβερνήσεων, εναντίον του ελληνικού λαού. Κομμάτι του οποίου είναι και οι δύο! Διαχρονικά.
Και, φυσικά, επειδή και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση είναι κράτος, αυτό το κράτος, αντί να στραφούν εναντίον της διαχρονικής παθογένειας του ωχαδερφισμού και του ανευθυνοϋπεύθυνου, στρέφονται σε σενάρια συνομωσίας. Τους πραιτοριανούς τους θα δυσαρεστήσουν; Έχουν άλλα 9.000.000 κορόιδα που τους ταΐζουν όλους.

Εγώ, λοιπόν, ψηφίζω τη συμμορία των Αλβανών των Εξαρχείων, που εξαρθρώθηκε πριν λίγες μέρες. Είχαν χωρίσει την περιοχή σε τομείς εργασίας. Κάθε τομέας είχε τον υπεύθυνό του, που λογοδοτούσε στον κεντρικό προϊστάμενο. Όλοι δούλευαν για τον κοινό σκοπό ισομερώς. Υπήρχαν βάρδιες με συγκεκριμένο ωράριο και υπεύθυνοι που έλεγχαν να τηρείται το ωράριο. Το ωράριο καθοριζόταν από τις απαιτήσεις της αποδοτικότητας του έργου. Οι εισπράξεις κατέληγαν στον υπεύθυνο, που έκανε λογιστικό έλεγχο και επανέλεγχο κατά τακτά χρονικά διαστήματα για να μην υπάρχουν λαθροχειρίες.
Το κυριότερο: Πιάστηκαν και θα δικαστούν. Ενώ οι ρεμπεσκέδες του ελληνικού κρατικού συστήματος δουλεύουν μόνο για πάρτη τους, ούτε εισπράξεις κάνουν, μας έχουν φεσωμένους και δεν συλλαμβάνονται κι όλας.

Ίσως θα ‘ταν πιο χρήσιμο, αντί να δικαστούν οι Αλβανοί των Εξαρχείων να τους αξιοποιούσε το κράτος για να διδάσκουν οργάνωση και αποτελεσματικότητα. Κι ας μην είχαν plan X για διαφυγή. Σάμπως το κράτος έχει;

Γ. Παπαδόπουλος-Τετράδης



Δεν υπάρχουν σχόλια: