ΑΠΟΜΥΘΟΠΟΙΗΣΤΕ
ΤΟΥΣ ΑΠΟΜΥΘΟΠΟΙΗΤΕΣ
Μετά το ’74, μια λέξη κυριάρχησε στην Ελλάδα, προκαλώντας υπόγειο ρεύμα δέους, ένα ρίγος στη ραχοκοκαλιά: Απομυθοποίηση. Το άκουσμά της συγκινούσε και συγκλόνιζε.
Καλώς, κάθε ψέμα πρέπει να ανατραπεί και να εκμηδενιστεί, στο σημείο, λοιπόν, που η απομυθοποίηση αποκάλυπτε ψέματα και κατασκευές η δουλειά της ήταν ευεργετική και πρόσφορη. Όμως, αυτή η λεγόμενη απομυθοποίηση κάλυπτε άλλους μύθους, κατεδάφιζε ψεύτικους, δημιουργούσε τη μυθολογία και ιδεολογία της μεταπολίτευσης. Αναδείχθηκαν οι επιστήμονες του ελάσσονος, οι ειδικοί της λεπτομέρειας, που επιμένουν στο δέντρο και χάνουν το δάσος. Έτσι, επειδή έπρεπε να περάσει η ισοπεδωτική ιδεολογία του αφηρωισμού, που θα μετέτρεπε σε πιο εύκαμπτη την ελληνική κοινωνία απέναντι στα αμερικανικά και τουρκικά σχέδια, αποκαλύπτονταν έγγραφα τοκογλυφίας του 1810, όμως αποκρυβόταν ότι στο καμίνι της επανάστασης ο άνθρωπος αυτός τα έδωσε όλα όσα είχε, ύστερα από 11 χρόνια.
Έτσι, λοιπόν, δημιουργήθηκε η ιδεολογία και οι μυθολογία της μεταπολίτευσης, έτσι εκατόν οικογένειες μάζεψαν τον πλούτο της Ελλάδας στέλλοντας αυτή την γενιά στα σκλαβοπάζαρα του εξωτερικού.
Ας δούμε μερικούς μύθους που έθρεψε η διανόηση της μεταπολίτευσης:
Α. Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΠΟΥ ΕΡΙΞΕ ΤΗ ΧΟΥΝΤΑ
Κάθε χρόνο, επετειακά, αλλά και με κάθε άλλη ευκαιρία, απομυθοποιητές και άλλοι θα μιλήσουν με δέος και θαυμασμό για το «έπος του Πολυτεχνείου» που έριξε τη Χούντα. Πρόκειται για μια απίστευτου θράσους ανοησία και ψευτιά. Το Πολυτεχνείο δεν έριξε τη χούντα, έδωσε την ευκαιρία για να γίνει εναλλαγή με χειρότερη μορφή δικτατορικής εξουσίας (χούντα Ιωαννίδη), που τόλμησε να προχωρήσει στο έγκλημα της Κύπρου, υπακούοντας στις εντολές της αμερικανικής παγκοσμιοποίησης. Η Χούντα έπεσε λόγω της προδοσίας της Κύπρου – την τουρκική εισβολή, την καταστροφή και τον σφαγιασμό του Κυπριακού Ελληνισμού. Οι απομυθοποιητές σιωπούν και καλλιεργούν τον μύθο του Πολυτεχνείου.
Β. Ο ΜΥΘΟΣ ΤΩΝ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
Λένε «Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις» και παθαίνουν συγκινησιακό κλονισμό, από θαυμασμό και πίστη. Ποτέ δεν απομυθοποίησαν αυτόν τον σύγχρονο μύθο. Κι όμως, η πλειονότητα των «μη κυβερνητικών οργανώσεων» είναι εσμός μισθοφόρων, πληρωμένα όργανα για τη γρήγορη επίτευξη των στόχων της αμερικανικής πολιτικής, και των άλλων μεγάλων δυνάμεων.
Γ. Ο ΜΥΘΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
Προτάσσουν τα στήθη για πράγματα που έλυσε η Ιστορία ή που η ζωή τα θέτει σε νέες διαστάσεις. Πολεμούν εναντίον της καθαρεύουσας, εναντίον των αρχαιόπληκτων (;)[= η Ελλάδα έπρεπε να ήταν η χώρα με την πιο εντατική μελέτη των αρχαίων κειμένων κι όμως διάχυτη είναι η απαξίωση γι’ αυτά], εναντίον του σοβινισμού, του εθνικισμού και του μιλιταρισμού λες και στέλλουμε τα παιδιά μας να πολεμούν στο μακρινό Βιετνάμ κ.λπ.
Υποβάθμισαν τη δημόσια παιδεία, η οποία θα ενδυνάμωνε την κοινωνία των πολιτών. Ταυτόχρονα ανάδειξη της ταξικής ανωτερότητας των κυρίαρχων στρωμάτων, αυτοί σε ακριβά ιδιωτικά σχολεία και σε πανεπιστήμια της Αγγλίας και Αμερικής και η πλέμπα στα υποβαθμισμένα δημόσια σχολεία και δημόσια πανεπιστήμια.
Πως έγινε αυτό το κακό;
Μια ομάδα από εκατόν οικογένειες μάζεψε τον πλούτο της χώρας μοιράζοντας μπόνους και εξαγοράζοντας πολιτικούς, συνδικαλιστές και δημοσιογράφους και αξιωματούχους σε καίρια κυβερνητικά πόστα. Αυτό το απλό.