Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Στατιστικές λαθροχειρίες


Σε συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης μια συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010 του επικεφαλής της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για να καταλάβουμε τι ακριβώς "παίχθηκε".
ΔΕΕ  

«Το Γενικό Λογιστήριο δίνει τα στοιχεία»

«Ρουκέτες» κατά πολλών εξαπολύει με τη συνέντευξή του στην «Κ.Ε.» ο πρώην επικεφαλής της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, Μ. Κοντοπυράκης.
- Καταλογίζει τις ευθύνες για τα παραποιημένα στοιχεία όχι στη Στατιστική Υπηρεσία αλλά στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, δηλαδή στον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών.
- Αποκαλύπτει ότι η περιβόητη απογραφή του 2004 είχε αποφασιστεί και θα γινόταν ούτως ή άλλως από την Ε.Ε. και θεωρεί λάθος του Γ. Αλογοσκούφη ότι έσπευσε να την παρουσιάσει ως δική του πρωτοβουλία, πιστεύοντας ότι θα κέρδιζε πόντους.
- Μιλάει με σκληρά λόγια για τον Γ. Παπακωνσταντίνου, αποκαλώντας τον «ψεύτη» και κατηγορώντας τον για αλαζονεία και ρεβανσισμό, και του καταλογίζει «ατιμία», επειδή έριξε την ευθύνη για τα στοιχεία που εστάλησαν στις Βρυξέλλες στις 21 Οκτωβρίου στη Στατιστική Υπηρεσία. Καταγγέλλει ότι η περιγραφή του ύψους του ελλείμματος ήταν προϊόν πολιτικής απόφασης. Πιστεύει δε ότι, αν στη θέση του ήταν η Λούκα Κατσέλη, θα είχε κινηθεί διαφορετικά.
- Λέει ότι τα στοιχεία για να μπούμε στην ΟΝΕ ήταν σύμφωνα με εκτιμήσεις και όχι από έρευνες.
- Εκφράζει πίκρα επειδή η Ν.Δ. δεν έχει βγει ακόμη να τον υπερασπιστεί.
- Ο καθηγητής, τέλος, βλέπει ως μόνη διέξοδο από τη σημερινή κατάσταση «να γυρίσουμε το βιοτικό μας επίπεδο στη δεκαετία του '70».

ΕΡ: Στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» γράφτηκε ότι «δραπετεύσατε» στις ΗΠΑ γιατί προσπάθησαν να σας ρίξουν όλα τα βάρη.
-Όχι, δεν δραπέτευσα, σπίτι μου βρίσκομαι. Αισθάνθηκα απογοητευμένος και αηδιασμένος και έφυγα.

ΕΡ: Μετανιώσατε που επιστρέψατε στην Ελλάδα;
-Το δικό μου παράδειγμα θα γίνει παράδειγμα προς αποφυγήν. Θα αποτρέπει τον κάθε έλληνα επιστήμονα του εξωτερικού να βοηθήσει την πατρίδα. Με φτύσανε στην ίδια μου τη χώρα. Νιώθω σαν εξόριστος... (βουρκώνει).

ΕΡ: Ποιο ήταν το δικό σας λάθος;
-Ότι επέστρεψα τελικά στην Ελλάδα... Εις βάρος της ζωής μου και της τσέπης μου, παραιτήθηκα από το πανεπιστήμιο, άφησα ένα μισθό 150.000 δολαρίων για ένα μισθό 3.500 ευρώ χάνοντας και τα συντάξιμά μου χρόνια.

ΕΡ: Μέχρι σήμερα, οι δύο πρώην πολιτικοί σας προϊστάμενοι, Αλογοσκούφης και Παπαθανασίου, δεν σας έχουν καλύψει δημοσίως. Πώς το σχολιάζετε;
-Με πίκρα. Περίμενα ηθική τουλάχιστον κάλυψη. Αλλά όχι μόνο αυτοί οι δύο δεν με κάλυψαν, ούτε και η Ν.Δ. δεν έχει βγει ακόμη να με υπερασπιστεί.

ΕΡ: Η κυβέρνηση Παπανδρέου εξήγγειλε εξεταστική επιτροπή για την οικονομία. Ενδεχομένως να σας αποδοθούν ευθύνες.
-Αύριο αν συσταθεί η εξεταστική επιτροπή θα τους πω στείλτε μου ένα εισιτήριο για να έρθω. Δεν μπορούν να βρουν ούτε ένα στοιχείο. Δεν έχω εμπλοκή με το θέμα γιατί εγώ μπορώ να απολογηθώ μόνο για θέματα της αρμοδιότητάς μου, δηλαδή τον τιμάριθμο, την ανεργία, τη βιομηχανική παραγωγή κ.λπ. Το μέρος της Στατιστικής Υπηρεσίας που εμπλέκεται στα δημοσιονομικά είναι περίπου το 3% της δουλειάς της. Από τις 275 έρευνες, μόνο 4 εμπλέκονται στα δημοσιονομικά (δήμοι, ΝΠΔΔ, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία). Η κύρια πηγή των δημοσιονομικών στοιχείων είναι εξ ορισμού το Λογιστήριο του Κράτους, το οποίο εκτός από το Ελεγκτικό Συνέδριο, δεν μπορεί κανείς άλλος να το ελέγξει.

ΕΡ: Ως Στατιστική Υπηρεσία παίρνατε στοιχεία για το προβλεπόμενο έλλειμμα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Αρα, μπορώ να συμπεράνω ότι φωτογραφίζεται ως υπεύθυνο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους;
-Ακριβώς. Το πρόβλημα δεν είναι στη Στατιστική Υπηρεσία αλλά στο Λογιστήριο του Κράτους. Το λέω ξεκάθαρα: Δεν είχα τον μηχανισμό για να ελέγξω το Λογιστήριο του Κράτους. Αν πάω στην εξεταστική επιτροπή, θα τους πω να εστιάσουν εκεί όπου έγιναν οι αλλαγές... Και το αναφέρει και η Eurostat, ότι εκεί που χρειάζεται περισσότερο έλεγχο είναι το Λογιστήριο του Κράτους. Εκεί πρέπει να δουλεύουν πιο σωστά...

ΕΡ: Ευθύνες όμως σας αποδίδουν και οι Βρυξέλλες με έκθεσή τους.
-Οταν λέμε εμείς οι ίδιοι ότι είμαστε αναξιόπιστοι, η έκθεση της Κομισιόν τι να κάνει;

ΕΡ: Τα στατιστικά στοιχεία που στέλνατε στη Eurostat την περίοδο 2004-2009 ήταν ακριβή;
-Ηταν πολύ κοντά στην πραγματικότητα.

ΕΡ: Τότε πώς ερμηνεύετε την κίνηση του κ. Παπακωνσταντίνου να κατηγγείλει για ψευδή στοιχεία τη Στατιστική Υπηρεσία;
-Η κίνηση του Παπακωνσταντίνου ήταν ρεβανσιστική, για δύο λόγους: Ηθελε να πάρει τη ρεβάνς για την απογραφή του 2004 και να αποδείξει ότι η Ν.Δ. δεν έκανε τη δουλειά της. Αν η Λούκα Κατσέλη είχε αναλάβει αυτό το πόστο, θα υπήρχε πιο ομαλή μετάβαση...

ΕΡ: Ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε μια διαφορετική οικονομική πραγματικότητα. Δεν έπρεπε να τη δημοσιοποιήσει;
-Θα μπορούσε να κινηθεί πιο ομαλά και πιο διπλωματικά... Τα πρώτα στοιχεία που θα πάρει η Ε.Ε. για το έτος 2009 θα είναι τον Απρίλιο του 2010. Ας πήγαινε λοιπόν τον προσεχή Απρίλιο και να έλεγε τότε ότι το έλλειμμα θα φθάσει στο 12,7%. Από τον Μάιο του 2008 έως τον Φεβρουάριο του 2009, λόγω της κρίσης, είχαμε τέτοια αναθεώρηση των στοιχείων που ήταν φυσιολογικό να αλλάξουν τα νούμερα. Στην Ελλάδα, η κρίση δεν ήρθε το 2008, ήρθε τέλος του 2009, άρα άνετα μπορούσαν να στηρικτούν στο γεγονός ότι τώρα ήρθε η κρίση και οι προβλέψεις θα είναι διαφορετικές και προς το χειρότερο. Ημουν αντίθετος στην ωραιοποίηση μιας κατάστασης. Ομως θα το έκανα. Μια τέτοια διπλωματική αντιμετώπιση του θέματος θα σήμαινε ότι τα spreads δεν θα εκτοξεύονταν, ότι θα γλιτώναμε τη μήνιν των αγορών και θα πληρώναμε 700 εκατ. λιγότερους τόκους.

ΕΡ: Η κοινή γνώμη είναι υποψιασμένη ότι διαχρονικά οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. παραποιούσαν τα στατιστικά στοιχεία. Ισχύει κάτι τέτοιο;
-Οχι, δεν το πιστεύω. Οι Βρυξέλλες ξεσπάθωσαν τώρα γιατί υπήρξε ένα κακό προηγούμενο την περίοδο 2000-2003 με στοιχεία που δώσαμε για να μπούμε στην ΟΝΕ, αλλά όλοι λίγο πολύ στην Ε.Ε. το κάνουν. Η πραγματικότητα είναι μία: Η κυβέρνηση Παπανδρέου έριξε τις ευθύνες στην Eurostat ότι δεχόταν παραποιημένα στοιχεία. Με άλλα λόγια, τους κατηγόρησε ως ενόχους και αυτοί ξεσπάθωσαν. Ηταν ένα μεγάλο λάθος.

ΕΡ: Εννοείτε ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομίας έσκαψαν μόνοι το λάκκο της χώρας;
-Δεν υπήρξε παραποίηση στοιχείων. Ο Παπακωνσταντίνου γνωρίζει την αλήθεια. Ο ίδιος πρωτοείπε ότι είμαστε ψεύτες, ότι είμαστε απατεώνες. Δεν το είπαν οι Βρυξέλλες. Εδωσε λαβή με την αλλαγή της πρόβλεψης να χτυπήσουν κι αυτοί και οι κερδοσκόποι. Την αλαζονεία και τον ρεβανσισμό της πρώτης εβδομάδας θα το πληρώνουμε για χρόνια. Η μεγάλη φασαρία έγινε από τη στιγμή που η πρόβλεψη του 6% πήγε στο 12,7%.

ΕΡ: Στις 2 Οκτωβρίου εσείς είχατε υπολογίσει το έλλειμμα στο 6%. Με την ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ, το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται ότι το υπολόγισε στο 14,8%, αλλά τελικά ανακοινώθηκε στις Βρυξέλλες ότι ήταν 12,7%. Τι έγινε εκείνο το επίμαχο διάστημα;
-Τα στοιχεία που έστειλε η Ελλάδα στην Ε.Ε. δεν έχουν καμία σχέση με τη Στατιστική Υπηρεσία. Στα δημοσιονομικά στοιχεία που εστάλησαν στις 2 Οκτωβρίου η πρόβλεψη του ελλείμματος ήταν 6%. Στη μοναδική συνάντηση που είχα με τον Παπακωνσταντίνου δεν νομίζω ότι άκουσε λέξη από ό,τι του είπα. Είχε ένα ρεβανσιστικό και αλαζονικό ύφος. Με αντιμετώπισε ως κομματόσκυλο και ως αφισοκολλητή. Μιάμιση ώρα κουβεντιάζαμε και μετά είδα διαρροές σε εφημερίδες ότι δεν ήμουν συνεργάσιμος. Η πρόβλεψη Παπακωνσταντίνου για το έλλειμμα ήταν στο 14,8%. Πέντε λεπτά πριν τα στείλουμε στις Βρυξέλλες μάς ειδοποίησαν να μην το πράξουμε γιατί ήθελαν να τα ξαναμελετήσουν.Τελικά, στις 21 Οκτωβρίου στέλνουν τα αναθεωρημένα στοιχεία με το έλλειμμα στο 12,7%. Ηταν προϊόν πολιτικής απόφασης.

ΕΡ: Μα, ο κ. Παπακωνσταντίνου στην εκπομπή «Νέοι Φάκελοι» είπε ότι δεν αφήσαμε τον Κοντοπυράκη να στείλει πρόβλεψη ελλείμματος 14,8% γιατί τα στοιχεία αυτά ήταν ψευδή.
-Η φράση του υπουργού στην εκπομπή αυτή ήταν μια μπούρδα. Είναι ό,τι πιο ανήθικο μπορεί να λεχθεί. Με αποκάλεσε ψεύτη ο ψεύτης.

ΕΡ: Ακολούθησε όμως και η πρώτη σφοδρότατη αντίδραση των Βρυξελλών.
-Ναι. Εκεί, ο υπουργός έκανε την πρώτη ατιμία. Επέρριψε τη διαφορά της πρόβλεψης σε λάθος της Στατιστικής Υπηρεσίας. Επέστρεψε στην Ελλάδα και δήλωσε ότι θέλει να κάνει αναθεώρηση του 2008. Αυτό ήταν μια δεύτερη γκάφα γιατί σε απολογιστικά στοιχεία, καθαρά τεχνοκρατικά, οι Βρυξέλλες επ' ουδενί ήθελαν πολιτική παρέμβαση.

ΕΡ: Αναλάβατε τα καθήκοντά σας το 2004, όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης αποφάσισε την απογραφή. Ηταν δικαιολογημένη απόφασή του;
-Τα στοιχεία που δώσαμε για να μπούμε στην ΟΝΕ ήταν από εκτιμήσεις και όχι με έρευνες. Εκεί ελεγχθεί ότι έδωσαν λάθος στοιχεία. Αυτό αποδείχθηκε με την απογραφή του 2004. Η απογραφή όμως του 2004 δεν έγινε από την Ελλάδα. Η απογραφή, κι αυτό κάτι που δεν το ξέρουν όλοι, είναι ότι είχε αποφασιστεί ότι θα γινόταν έτσι κι αλλιώς από την Ε.Ε. Εγινε όμως κακός επικοινωνιακός χειρισμός. Η Ν.Δ. ήθελε να το παρουσιάσει σαν δικό της επίτευγμα, ενώ η απογραφή θα γινόταν επειδή στις Βρυξέλλες δεν είχαν καμία εμπιστοσύνη στα στοιχεία που δίναμε μέσω εκτιμήσεων.

ΕΡ: Γιατί ο κ. Αλογοσκούφης επέμενε στην απογραφή;
-Γιατί πίστευε ότι αυτό θα του έδινε πόντους. Αποδείχθηκε όμως λάθος πρωτοβουλία.

ΕΡ: Εχοντας μια πλήρη εικόνα των σημερινών οικονομικών δεδομένων, πότε πιστεύετε ότι η χώρα θα ξεπεράσει την κρίση, ακόμα και αν παρθούν τα πιο σκληρά μέτρα;
-Δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία.Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το έλλειμμα, αλλά το τεράστιο χρέος γιατί είμαστε μια χώρα που δεν έχει τρόπο να το ξεπληρώσει. Από τη δεκαετία του '80 ζούμε με δανεικά λεφτά. Ο τρόπος ζωής που κάνουμε δεν δικαιολογείται από την παραγωγή πλούτου μας. Η μόνη λύση είναι να γυρίσουμε το βιοτικό μας επίπεδο στη δεκαετία του '70. Το πρώτο είναι να σταματήσει η κατρακύλα κι αυτό θα είναι το μεγάλο στοίχημα. Να σταματήσει η ανάγκη του υπερδανεισμού και να μπορούμε να καλύπτουμε τις ανάγκες των χρημάτων που παίρνουμε, να καλύπτουμε δηλαδή τους τόκους. Αυτό χρονικά θα απαιτήσει τουλάχιστον 2 χρόνια. Μετά από 5 χρόνια θα μπορούμε να μιλήσουμε για ανάκαμψη. Ανάπτυξη δεν περιμένω πριν περάσει μία ολόκληρη δεκαετία. Η προηγούμενη γενιά ζούσε με λεφτά που δεν είχαμε, η επόμενη γενιά θα γυρίσει στην πραγματικότητα.

Ποιος είναι ο πρώην επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας
Η προσωπική ιστορία του Μανώλη Κοντοπυράκη είναι σχεδόν παρόμοια με εκείνη χιλιάδων νέων που αναζήτησαν και πέτυχαν μια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό.
Το 1965, σε ηλικία 18 ετών, μετακόμισε στις ΗΠΑ παίρνοντας υποτροφία για να σπουδάσει ηλεκτρολόγος-μηχανικός στο City College της Νέας Υόρκης. Μετά το διδακτορικό του στα Μαθηματικά από το Courant Institute θα ακολουθήσουν πολλές διακρίσεις, μία εκ των οποίων θα συμπεριληφθεί τρεις φορές στη λίστα με τους καλύτερους καθηγητές της Αμερικής.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε μάλλον το μοιραίο πρόσωπο στην επαγγελματική σταδιοδρομία του 62χρονου ομογενούς. Ηταν εκείνος που τον έπεισε το 1990 να διακόψει την ακαδημαϊκή του καριέρα ως τακτικού καθηγητή στο Τμήμα Μαθηματικών στο φημισμένο Πολυτεχνείο Cooper Union και να επιστρέψει στην Ελλάδα με σκοπό να αναλάβει επικεφαλής της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Το 2004, ο πρώην πρωθυπουργός θα μεσολαβήσει στον Κώστα Καραμανλή και θα προτείνει ξανά τον συντοπίτη του από το Καστέλι Κισάμου για το ίδιο πόστο.
Έξι χρόνια αργότερα, ο Κ. Μητσοτάκης και η οικογένειά του θα είναι από τους ελάχιστους που θα του συμπαρασταθούν μέσα σε έναν ορυμαγδό κατηγοριών, ότι ο Μανώλης Κοντοπυράκης παραποίησε τα στοιχεία για την πρόβλεψη του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Στο ψυγείο του λιτού του διαμερίσματος στο Ρίβερ Ντέιλ στο Μπρονξ είχε κρεμάσει κάποια τηλεφωνικά νούμερα με τα ονόματα «Ψηλός» και «Ντόρα». Το τηλέφωνο χτυπά συνεχώς. Τα νέα από την Ελλάδα κάνουν λόγο για εξεταστική επιτροπή. Οι δημιοσιογράφοι τον βομβαρδίζουν για συνεντεύξεις. Ο πανύψηλος Κρητικός προσπαθεί να αμυνθεί, είναι «σκασμένος» και όση ώρα βρέθηκα μαζί του κάπνιζε το ένα τσιγάρο μετά το άλλο.
Θ. ΤΣΙΤΣΑΣ

www.enet.gr/?i=news.el.article&id=134181

Οικονομικά εγκλήματα και όχι μόνον...


Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΠΑΕΙ ΣΥΝΝΕΦΟ…

Το πρώην (;) στέλεχος του ΔΝΤ, ο διευθυντής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Ανδρέας Γεωργίου ο οποίος σύμφωνα με καταγγελίες των πρώην υφισταμένων του διόγκωσε επίτηδες του έλλειμμα του δημοσίου με αποτέλεσμα να επιβληθούν τα οικονομικά μέτρα εξαθλίωσης, απολογείται στις 12 Δεκεμβρίου 2011 με την κατηγορία της παραποίησης στοιχείων!

Ο Ανδρέας Γεωργίου, οποίος καταγγέλθηκε από την πρώην υπάλληλο της ΕΛΣΤΑΤ Ζωή Γεωργαντά για σκοπούμενη διόγκωση του αναθεωρημένου ελλείμματος του 2009 από 13,4% σε 15,8% του ΑΕΠ, με στόχο να γίνει επιτακτική η υιοθέτηση επώδυνων μέτρων λιτότητας θα έρθει για πρώτη φορά αντιμέτωπος με την Δικαιοσύνη.
Τις πρώτες καταγγελίες σε βάρος του τις έκανε η καθηγήτρια Οικονομετρίας Ζωή Γεωργαντά, ένα από τα 5 μέλη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση από το Βενιζέλο. «Δεν υπήρχε θέμα χρεοκοπίας. Το μεθόδευσαν για να μπούμε στο Μνημόνιο και να πάρουν όλα τα μέτρα που φορτώθηκε άδικα ο ελληνικός λαός» είπε στις πρώτες της καταγγελίες.

Η ίδια μάλιστα προχώρησε σε ανατριχιαστικές αποκαλύψεις:
- Δεν υπάρχει καμία Ελληνική Στατιστική Αρχή.
- Δεν συνεδρίασε ποτέ για την έκδοση στοιχείων, τα οποία έρχονταν έτοιμα-μαγειρεμένα.
- Αποκορύφωμα όλων ήταν το έλλειμμα του 2009 που σε μία νύχτα γιγαντώθηκε από τους Γερμανούς της Eurostat, με την ανοχή του τότε υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
- Αποτέλεσμα ήταν να ξεκινήσουν τα σενάρια περί ενδεχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας και έτσι μπήκαμε στο Μνημόνιο, και έτσι »πέρασαν» και »περνάνε» τα άδικα μέτρα λιτότητας κατά του ελληνικού λαού.
- Καμία ανεξαρτησία, μία σφραγίδα και μόνο η Στατιστική Αρχή. Εδώ και ένα χρόνο δεν έχουμε συνεδριάσει!
- Για τα μάτια η περίφημη διαδικασία opengov. Μας επέλεξαν όλους επειδή είμαστε ΠΑΣΟΚ.

Κατά την κ. Γεωργαντά, φούσκωσαν σε μία νύχτα το έλλειμμα του 2009:
«Το έλλειμμα για το 2009 έβγαινε γύρω στο 12%, έτσι ασκήθηκαν πιέσεις από την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία και τον πρόεδρό της κ. Βάλντερ Ραντερμάχερ, ο οποίος ήθελε να μπουν μέσα στο έλλειμμα και οι δαπάνες των δημοσίων επιχειρήσεων και των ΔΕΚΟ».
«Για την αύξηση του ελλείμματος του 2009 στο 15,4% ελήφθησαν υπ’ όψιν μόνο οι δαπάνες των ΔΕΚΟ».
«Εν μία νυκτί η Eurostat αποφάσισε ότι ορισμένες ΔΕΚΟ πρέπει να ενταχθούν στο έλλειμμα».

Τους ισχυρισμούς της επιβεβαίωσε και ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Νίκος Λογοθέτης κατέθεσε χθες το πρωί ενώπιον εισαγγελέα και επιβεβαίωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, τους ισχυρισμούς του πρώην μέλους του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ, Ζωής Γεωργαντά για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009.
Πρόκειται για ένα φοβερό σκάδαλο που αν επιβεβαιωθεί θα ισοδυναμεί με εσχάτη προδοσία που βέβαια δεν θα έχει συντελεστεί χωρίς την κάλυψη της προηγούμενης κυβέρνησης…
Ο μάρτυρας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προσπάθησε να ενισχύσει με επιπλέον στοιχεία όσα είχε πει στην 6ωρη κατάθεσή της η καθηγήτρια οικονομετρίας σύμφωνα με τα οποία «σκοπίμως και εν μέσω πιέσεων, της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής, η ΕΛΣΤΑΤ με μη επιστημονικές μεθόδους διόγκωσε το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 από περίπου 12-13% σε 15,4%, με στόχο να επιβληθούν στην χώρα περισσότερα και σκληρότερα δημοσιονομικά μέτρα».
Άλλωστε, ο ίδιος φέρεται να είχε προβεί σε καταγγελία ενώπιον των εισαγγελικών αρχών πως τα στοιχεία της Υπηρεσίας έδειχναν το έλλειμμα στο επίπεδο του 15,5% και ουσιαστικά έβαζαν τη χώρα στη δίνη σειράς σκληρών οικονομικών μέτρων.
Ο Διευθυντής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέας Γεωργίου είναι πρώην στέλεχος του ΔΝΤ και “άνθρωπος των αγορών”.

http://udemand.wordpress.com/2011/11/30/%CE%B7-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%83%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CE%B5%CE%B9-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%BD%CE%B5%CF%86%CE%BF/

Η «επιλογή του Σαμψών» τα παλιά «τζάκια» και η κούφια ρητορική…


Ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο που είχε δημοσιευθεί τις "περίεργες" εκείνες μέρες μετά την εξαγγελία του Τζέφρυ περί δημοψηφίσματος και των καταιγιστικών εξελίξεων που ακολούθησαν. Πιστεύω ότι πρέπει να μελετηθεί και να προβληματίσει.
ΔΕΕ
Η «επιλογή του Σαμψών»,
τα παλιά «τζάκια» και η κούφια ρητορική…

Μια ιστορική αφίσα της περιόδου της μεταπολίτευσης, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ έκαναν δυναμική εμφάνιση στην πολιτική σκηνή της χώρας καθίσταται πιο επίκαιρη από ποτέ, καθότι ερμηνεύει πολλά πράγματα και πολλές καταστάσεις που βιώνει σήμερα η Ελλάδα και η ελληνική κοινωνία…
Καταρχήν, μας θυμίζει το δράμα που ζει επί πολλές δεκαετίες ο Έλληνας, το οποίο μπορεί να περιγραφεί ως αναντιστοιχία των διακηρύξεων των πολιτικών δυνάμεων με τις πραγματικές τους προθέσεις και τελικά την πολιτική που ακολουθούν. Ποιος δεν θυμάται τα… θρυλικά «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», ή τις κραυγές περί εξόδου από την Ενωμένη Ευρώπη και γενικότερα την «αντιστασιακή διάθεση» πολλών πολιτικών, τους οποίους χρυσοπλήρωσε η χώρα, αφού κεφαλαιοποίησαν τη δράση τους εναντίον της χούντας και κάθησαν… στο σβέρκο της κοινωνίας για δεκαετίες, ζώντας πλούσια και λέγοντας όσα ο κόσμος ήθελε να ακούσει...
Όπως αποδείχθηκε, η πραγματικότητα ήταν λίγο διαφορετική. Μια μοντέρνα (τότε) πολιτική – οικονομική προσέγγιση της δεκαετίας του 1980, η οποία είχε τη δική της λογική, αυτή της δημιουργίας ελλειμμάτων με συγκεκριμένο όμως στόχο, κάποια στιγμή έφτασε στα όριά της. Ποια ήταν όμως αυτή η οικονομική προσέγγιση; Με δανεισμό παραγόταν ανάπτυξη και πλούτος από τον οποίο ένα μέρος κατευθυνόταν στα χρωστούμενα στους δανειστές και ένα μέρος στην περίφημη και πολυδιαφημισμένη «αναδιανομή εισοδήματος».
Ωστόσο, ανάπτυξη δεν δημιουργείς βάζοντας σωρηδόν ανθρώπους στον δημόσιο τομέα, αλλά βοηθώντας τους να ξεκινήσουν δουλειές, να μπουν στην παραγωγική διαδικασία, να προωθήσουν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό και να ενισχυθεί το εθνικό εισόδημα αφού θα αυξανόντουσαν τα έξοδα. Παράλληλα, όλα αυτά έπρεπε να γίνονται με σωφροσύνη ώστε να μην τροφοδοτηθούν πληθωριστικές πιέσεις που θα υπονόμευσαν το εθνικό εισόδημα και θα καθιστούσαν προοδευτικά ακριβές, άρα μη ανταγωνιστικές τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων.
Όταν η υπόθεση, λόγω της κακοδιαχείρησης και της κυριαρχίας του λαϊκισμού έφτασε όμως στο απροχώρητο, ο «στρατηγός» Ανδρέας Παπανδρέου κλήθηκε να αποφασίσει: Θα επιχειρήσει να μαζέψει την κατάσταση ή θα επιλέξει να συνεχίσει τη γνωστή τακτική ώστε να επανεκλεγεί; Η Ιστορία μας πληροφορεί ότι επέλεξε το δεύτερο και από την προσπάθεια του τότε υπουργού Οικονομικών, Κώστα Σημίτη (δεν κρίνουμε τη μέθοδο που ακολούθησε, αλλά την πρόθεση), περάσαμε στο αλήστου μνήμης «Τσοβόλα δώστα όλα»…
Όσοι ακολούθησαν, ότι κι αν έλεγαν προεκλογικά, το μόνο που κατόρθωναν ήταν να ενισχύουν το έλλειμμα και το χρέος. Όλη η γενιά των πολιτικών, αντί να πάει «στα σκουπίδια» της Ιστορίας, λόγω ανικανότητας, δυστυχώς κατόρθωνε να επιβιώνει και να εναλλάσσεται στην καρέκλα της εξουσίας με ευθύνη όλων όσοι τους ψήφιζαν, αφού είτε δεν κατανοούσαν την κατάσταση, είτε διότι «πείθονταν» από την προοπτική να μπει το παιδάκι τους στο Δημόσιο και «να βολευτεί». Άρα, ΟΛΟΙ έχουμε ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση, ασχέτως εάν οι ηθικοί αυτουργοί απλώς εγκλημάτησαν κατά του τόπου.
Η Ιστορία όμως εκδικείται. Την «καυτή πατάτα», το χρονικό σημείο που «εξερράγη» την κρατούσε στα χέρια του ο γιος του Ανδρέα Παπανδρέου που ξεκίνησε αυτή τη διαδικασία. Και για να φτάσουμε στα χθεσινά, να θυμίσουμε ότι μαζί με τον Ανδρέα Παπανδρέου αναδύθηκε μια κρατικοδίαιτη – άρα παρασιτική – επιχειρηματική τάξη, η οποία έχει πληγεί βαρύτατα από το «κούρεμα», αφού «εξαερώθηκε» μεγάλο μέρος της περιουσίας που είχε δημιουργήσει, αφού καλείται να απορροφήσει μεγάλο μέρος των απωλειών από τα «θαλασσοδάνεια» στο ελληνικό κράτος, δηλαδή την αγορά ομολόγων.
Πλέον, γνωρίζουν ότι δεν θα εισπράξουν τα μισά από τα χρήματα που κάποτε δάνεισαν στο κράτος, πολλά από τα οποία έβγαλαν δουλεύοντας με το κράτος, όχι όμως ορθολογικά από οικονομικής απόψεως! Όλοι συζητούν μεταξύ τους ότι ένα δημόσιο έργο στην Ελλάδα μπορεί να κόστιζε πέντε ή ακόμα και οχτώ φορές περισσότερο από ότι στη διεθνή αγορά. Που πήγαιναν αλήθεια αυτές οι «υπεραξίες»; Σε ποιες τσέπες;
Ο πλούτος αυτός έγινε μεταξύ άλλων και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) με τα οποία ασκούνταν ασφυκτική πίεση στις κυβερνήσεις για περισσότερες μπίζνες, με τον παλιό-καλό τρόπο της συναλλαγής βέβαια. Αυτό είναι το μοντέλο που χρεοκόπησε. Το ζήτημα είναι, ότι σήμερα η παλιά αυτή κρατικοδίαιτη επιχειρηματική τάξη θα αγωνιστεί απελπισμένα να διατηρήσει την κυρίαρχη θέση της στην ελληνική κοινωνία. Τυχαία όλοι από χθες το βράδυ ζητούν μεγαλοφώνως εκλογές; Μήπως λοιπόν το αίτημα του λαού που υποφέρει αξιοποιείται από αυτή την παρασιτική τάξη των κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών που προσπαθούν να διατηρήσουν τα κεκτημένα; Βέβαια, το να παρουσιάζεις τον σημερινό πρωθυπουργό, τον Γιωργάκη, όπως όλοι έχουμε μάθει να αποκαλούμε, ως… αντιστασιακό είναι λίγο αστείο και δεν πείθει στις σημερινές συνθήκες.
Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό από τον κόσμο είναι ότι είναι ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΔΙΑΦΟΡΟ πλέον το ποιος θα ανέβει στην καρέκλα! Είτε Γιώργος είναι, είτε Αντώνης είναι, αυτό δεν επιλύει το πρόβλημα! Η Νέα Δημοκρατία, επί δεκαετίες μέρος του πολιτικού παιχνιδιού ξέρει πολύ καλά το παρασκηνιακό παίγνιο που εξελίσσεται. Σιωπά φυσικά, αφού δουλεύει για λογαριασμό της, για να πετύχει τον αντικειμενικό στόχο κατάληψης της εξουσίας. Τι θα γίνει όμως μετά; Το κομβικό ερώτημα είναι σκοπεύει ή όχι να συγκρουστεί με την εγχώρια επιχειρηματική τάξη των κρατικοδίαιτων και των βολεμένων; Αυτό είναι το ζητούμενο και τίποτε άλλο.
Από το πρωί οι διεθνείς χρηματαγορές καταρρέουν λόγω της είδησης ότι η Ελλάδα έκανε πίσω και οι Μέρκελ και Σαρκοζί ανησυχούν πλέον σφόδρα για την κατάσταση, αφού το ενδεχόμενο διάχυσης της κρίσης είναι ορατό. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι πίεσαν την κατάσταση περισσότερο από όσο έπρεπε και το σκοινί είναι έτοιμο να σπάσει, συμπαρασύροντας όλους στον γκρεμό. Αυτό στη στρατηγική αποκαλείται ως «η επιλογή του Σαμψών» (Samson option), από το γνωστό πρόσωπο της Παλαιάς Διαθήκης…
Κατά συνέπεια, στο σημείο αυτό παρουσιάζεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία επανατοποθέτησης του προβλήματος και επίτευξης καλύτερων όρων στο πλαίσιο της διαχείρισης της κατάστασης για την έξοδο από την κρίση. Εάν ο κόσμος στρέψει τα πυρά αποκλειστικά στο εσωτερικό, τότε πιθανότατα το παιχνίδι θα έχει χαθεί. Ενώ είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ να δεχθούν πυρά οι κρατούντες, θα πρέπει ταυτόχρονα να γίνει αισθητή η οργή της κοινωνίας και προς τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προσποιούνταν τις «αθώες περιστερές» ενώ τόσα χρόνια κερδοσκοπούσαν σε βάρος του φτωχού νότου της Ευρώπης, ενώ γνώριζαν τα προβλήματα. ΔΕΝ μιλούσαν όμως διότι τους βόλευε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να κληθεί να απαντήσει σε ένα κομβικό ερώτημα: Θεωρεί ότι έχει την πολυτέλεια να χάσει ένα «οικόπεδο γωνία» από γεωπολιτικής απόψεως, όπως η Ελλάδα; Διότι εάν δεν ήταν τόσο ΑΦΕΛΕΙΣ οι δικοί μας ηγέτες, ΔΕΝ θα σχεδίαζαν την πολιτική τους λαμβάνοντας ως δεδομένη την ευημερία της Ένωσης στο διηνεκές, ή ότι η λειτουργία της θα ήταν συμβατή με τα εθνικά συμφέροντα. Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε…
Το παιγνίδι ΔΕΝ είναι μόνο οικονομικό, είναι βαθύτατα (γεω)πολιτικό όπως έχει γράψει τόσες πολλές φορές το «defence-point.gr», έχοντας αφουγκραστεί τις απόψεις που διατυπώνουν προσωπικότητες που επηρεάζουν την παγκόσμιο στρατηγικό περιβάλλον, όχι τον μικρόκοσμο που αντιλαμβάνονται πολλοί…
Λύσεις υπάρχουν και όταν παρουσιαστούν επίσημα, τα παλιά «τζάκια» που ήδη ανησυχούν σφόδρα διότι χάνουν την «πίτα» από τα χέρια θα υποχρεωθούν, είτε να εξαφανιστούν από το προσκήνιο είτε να μάθουν να «παίζουν» με καθαρούς διαφανείς όρους και κανόνες, αφού ήρθε η ώρα να σταματήσει η ληστεία της Ελλάδας.
Κάποτε ένα σύνθημα του Ανδρέα Παπανδρέου το οποίο κατόρθωνε να συνεγείρει τα πλήθη έλεγε: «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες». Πιστεύει κανείς ότι τόσα χρόνια το παιχνίδι το έλεγχαν οι εγχώριες δυνάμεις; Μήπως ήρθε η ώρα για σαρωτικές αλλαγές που θα μας οδηγήσουν στην επόμενη ημέρα; Μήπως κάποιοι που σήμερα μας κατηγορούν, στο μέλλον θα αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα ενώ η Ελλάδα θα έχει αλλάξει σελίδα;
Ξέρουμε τι λέμε. Αρκεί ο πόλεμος με το παλιό και το παρασιτικό να ολοκληρωθεί επιτυχώς…


Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Απάτη με τα ομόλογα των ασφαλιστικών Ταμείων;



Οικονομικός εισαγγελέας για την ασύμφορη αγορά
ομολόγων από τα Ασφαλιστικά Ταμεία

Γιατί 12 συνολικά Ασφαλιστικά Ταμεία, μέσα στο 2011 αγόρασαν ομόλογα στο 100% της αξίας τους και πωλούσαν, με μεγάλη ζημιά, στο 60%; Το ερώτημα αυτό είχε θέσει στον υπουργό Οικονομικών ως βουλευτής του ΛΑΟΣ, ο νυν υπουργός Μεταφορών Μάκης Βορίδης και προκάλεσε την παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα, Γ. Πεπόνη ο οποίος διέταξε προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί εαν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της απιστίας από τις διοικήσεις των ταμείων. Απαντώντας στην ερώτηση του βουλευτή Μ. Βορίδη, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης , αγορές ομολόγων γίνονταν μέχρι και τον Οκτώβριο και σε τιμές μέχρι και 100% της ονομαστικής αξίας τους. Μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που καταγγέλλεται είναι του ΕΤΕΑΜ, που φέρεται να αγόρασε στο 100% της αξίας τους όλα τα ομόλογα. Οι πωλήσεις ομολόγων φέρονται να έφτασαν μέχρι και στο 62,12% της ονομαστικής αξίας, δηλαδή με απώλειες για το Ταμείο 38%.
Πάντως, με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα, το ΕΤΕΑΜ σε ανακοίνωσή του σήμερα αναφέρει πως «δεν προέβη σε καμία απολύτως αγορά ή πώληση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου το 2011, ούτε και τα προηγούμενα έτη. Συνεπώς η ανωτέρω αναφορά για το ΕΤΕΑΜ δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Όλες οι ενέργειες του ΕΤΕΑΜ απορρέουν από το υψηλό αίσθημα ευθύνης που επιτάσσει η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και αποσκοπούν στην προάσπιση των συμφερόντων των ασφαλισμένων και συνταξιούχων του».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί τα ποσά που έχουν διατεθεί σε ομόλογα από τα Ταμεία είναι:

1) ΙΚΑ-ΕΤΑΜ: 2.072.471.913,87 ευρώ (α) Ειδικό Κεφάλαιο (πρώην ΤΑΠΟΤΕ) 61.205.000 ευρώ)
2) ΟΓΑ: 1.129.911.000 ευρώ
3) ΟΑΕΕ: 176.309.113,72 ευρώ
4) ΕΤΑΑ: 826.710.715,33 ευρώ (α) ΤΣΜΕΔΕ 167.542.186,36 ευρώ, β) ΤΑΝ 353.366.000 ευρώ, γ) ΤΕΑΔ 2.000.000 ευρώ, δ) ΤΣΑΥ 293.259.608,94 ευρώ, ε) ΤΠΕΔΕ 20.542.920,03 ευρώ)
5) ΕΤΑΜ-ΜΜΕ:405.891.000 ευρώ
6) ΤΕΑΔΥ:1.623.018.000 ευρώ (α) ΤΕΑΔΥ 1.236.018.000 ευρώ, β) ΤΕΑΠΟΚΑ 227.000.000 ευρώ, γ) ΤΑΔΚΥ 160.000.000 ευρώ)
7) ΕΤΕΑΜ:377.576.142,28 ευρώ
8) ΤΑΥΤΕΚΩ:373.499.335,98 ευρώ (α) Τ.ασθ. ΤΑΠΤΓΑΕ 107.564.196,56 ευρώ, β) Τ.ασθ. Εμπορικής 6.200.000 ευρώ, γ) Τ.ασθ. ΗΣΑΠ 1.050.000 ευρώ, δ) Διάφορα ετήσιας, εξάμηνης και τρίμηνης διάρκειας, έντοκα κ.ά. 258.685.139,42 ευρώ)
9) ΤΕΑΠΑΣΑ: 16.600.000 ευρώ (α) ΤΕΑΕΧ 10.600.000 ευρώ, β) ΤΠΑΣ 6.000.000 ευρώ)
10) ΤΕΑΙΤ: 735.830.719,15 ευρώ
11) ΤΠΔΥ: 28.000.000 ευρώ
12) ΤΑΠΙΤ: 23.019.965,49 ευρώ (α) Τομέας Πρόνοιας Ξενοδοχοϋπαλλήλων 7.600.000 ευρώ, β) Φαρμακευτικών Εργασιών 3.600.000 ευρώ, γ) Προσωπικού Εταιρειών Λιπασμάτων 17.608,21 ευρώ, δ) Προσωπικού Εταιρειών Τσιμέντων 6.456.346,29 ευρώ, ε) Προσωπικού Ιπποδρομιών 1.750.000 ευρώ, ζ) Προσωπικού Εθνικού Θεάτρου 484.225,26 ευρώ, η) Προσωπικού Οργανισμού Λιμένος Θεσ/νίκης 3.110,785,03 ευρώ)

Σύνολο: 7.850.041.905,82 ευρώ

http://www.eklogika.gr/news/7008

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Nεο-Οθωμανιστές στην Σάμο!


ΕΡΩΤΗΣΗ : 932/24-10-2011


Προς: Υπουργό Εσωτερικών κ. Χ. Καστανίδη

Υπουργό Εξωτερικών κ. Στ. Λαμπρινίδη

Θέμα: Ρόλος και αρμοδιότητες των τοπικών αρχόντων στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής

Όπως αναφέρει η «Σαμιακή Γνώμη» ο Δήμος Σάμου, στα πλαίσια του 2ου Φεστιβάλ Αδελφοποιημένων Πόλεων που έλαβε χώρα στο Κουσάντασι της Τουρκίας από 14 έως 16 Οκτωβρίου, έστειλε ως εκπρόσωπο του μία Τοπική Σύμβουλο της Δημοτικής Ενότητας Σάμου. Η εν λόγω Σύμβουλος παρουσιάστηκε στην εκδήλωση ως Αντιδήμαρχος, κατέθεσε στεφάνι σε άγαλμα του Κεμάλ Ατατούρκ ενώ συμμετείχε σε όλες τις 3ήμερες εκδηλώσεις και δραστηριότητες από κοινού με εκπρόσωπο πόλης της ΠΓΔΜ, τη χώρα του οποίου οι Τούρκοι συστηματικά και επίμονα προσφωνούσαν ως «Μακεδονία» με αντίστοιχη αναγραφή των σχετικών πινακίδων, χωρίς αντίδραση από την Ελληνίδα τοπική Σύμβουλο. Τα ανωτέρω εγείρουν πλείστα όσα ερωτηματικά ως προς το ρόλο και τις αρμοδιότητες τοπικών αρχόντων στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής.

Τούτων δοθέντων ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Συμμετείχε νομίμως και νομοτύπως στις ανωτέρω εκδηλώσεις η προαναφερθείσα Σύμβουλος; είχε λάβει σχετική απόφαση το συμβούλιο της Δημοτικής Ενότητας Σάμου;

2. Γιατί δεν αντέδρασε η Ελληνίδα εκπρόσωπος στις επανειλημμένες και προκλητικές αναφορές των Τούρκων στη «Μακεδονία» ;

3. Γνώριζε ο Δήμαρχος Σάμου από ποιές πόλεις και χώρες θα συμμετείχαν εκπρόσωποι στο Κουσάντασι;

4. Ήταν ενήμερο το Υπουργείο Εξωτερικών για το πλαίσιο, το πρόγραμμα εκδηλώσεων και τον κατάλογο προσκεκλημένων του ανωτέρω Φεστιβάλ;

5. Ζητήθηκε η σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Εξωτερικών για την εκπροσώπηση του Δήμου Σάμου σε αυτό το Φεστιβάλ; έδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών την έγκριση του;

6. Σε καταφατική περίπτωση, έδωσε το ΥΠΕΞ τις δέουσες οδηγίες προκειμένου η εκπρόσωπος του Δήμου Σάμου να γνώριζε πώς να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που πράγματι προέκυψαν στη συνέχεια;

Ο ερωτών
Ιωάννης Κοραντής
Βουλευτής Επικρατείας ΛΑ.Ο.Σ.

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Αμετανόητος και άπληστος!


Κ. Σημίτης:
Έκανε αγωγή για να έχει δική του παραλία


Από την οικονομικού ενδιαφέροντος και ειδησεογραφίας εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Ο πρώην πρωθυπουργός μη αποδεχόμενος τους λόγους που δεν έγινε δεκτό το αίτημά του, αποφάσισε να περιφράξει ένα μεγάλο μέρος του αιγιαλού χωρίς να διαθέτει φυσικά τα απαιτούμενα χαρτιά αδειοδότησης.
Αναγνωριστική αγωγή κατά του ελληνικού δημοσίου, κατέθεσε πρόσφατα ο πρώην προθυπουργός κ. Κ. Σημίτης ώστε τελικά να του αναγνωρισθεί ως δική του ιδιοκτησία το μέρος του αιγιαλού που βρίσκεται μπροστά από το πολυτελές εξοχικό του στους Αγίους Θεοδώρους.
Το θέμα αποκάλυψε με δημοσίευμα της η εφημερίδα «Πολίτης της Κορινθίας», το οποίο αναφέρει ότι αρχικώς το αίτημα του Κώστα Σημίτη δεν έγινε δεκτό, αφού η συγκεκριμένη έκταση ανήκει στο δημόσιο.
Ο πρώην πρωθυπουργός μη αποδεχόμενος τους λόγους που δεν έγινε δεκτό το αίτημά του, αποφάσισε να περιφράξει ένα μεγάλο μέρος του αιγιαλού χωρίς να διαθέτει φυσικά τα απαιτούμενα χαρτιά αδειοδότησης.
Ακολούθως κατέθεσε την αναγνωριστική αγωγή και «παρέστη δια» του νομικού του συμβούλου πριν 10 μέρες στην κατάθεση της αγωγής στην Κορινθία, ενώ η απόφαση αναμένεται το επόμενο διάστημα.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=15459&subid=2&pubid=112701591

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Οι συντεχνίες που κατέστρεψαν την χώρα


Ε, όχι και λαϊκός ήρωας ο κ. Φωτόπουλος!!!
Ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ κ. Φωτόπουλος εκπροσωπεί τη χειρότερη μορφή του κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού, που φέρει βαριές ευθύνες για τη σημερινή κατάντια των κρατικών επιχειρήσεων. Σαρξ εκ τη σαρκός του ΠΑΣΟΚ.
Όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν στην αντιπολίτευση λειτουργούσε ως «πολιορκητικός κριός» για να φθείρει τη Ν.Δ. , ενώ παράλληλα εξασφάλιζε προνόμια.
Όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν στην κυβέρνηση, συγκυβερνούσε!
Την τελευταία διετία ο κ. Φωτόπουλος ουσιαστικά έμεινε …..«χωρίς δουλειά».
Ο κ. Παπανδρέου που εξελέγει αρχηγός με τη στήριξη του σκληρού συνδικαλιστικού πυρήνα του ΠΑΣΟΚ απεδείχθη άνθρωπος των …αγορών!
Έτσι, ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, παρίστανε το τζάμπα μάγκα για μερικές μέρες, ίσα-ίσα για τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και τα on των δελτίων. Για να δικαιολογεί την ύπαρξή του.
Αίφνης, νομίζει ότι χτύπησε φλέβα χρυσού, με το τέλος ακίνητης περιουσίας.
Στην αρχή μας ….διαβεβαίωνε, ότι θα κάνει καταλήψεις για να μην εκδοθούν οι λογαριασμοί.
Οι λογαριασμοί, εκδόθηκαν.
Ύστερα, αποφάσισε να κινηθεί πιο…δυναμικά, να κάνει καταλήψεις για να μην …κόβεται το ρεύμα.
Θέατρο παίζει.
Ένσημα μαζεύει για τις επόμενες εκλογές
Ασκήσεις ετοιμότητας κάνει για τον κομματικό του στρατό.
Τον άκουσα να τα «ρίχνει» στον «Παπαδήμο, τον Αηδόνη και τον Βορίδη»!
Το ΠΑΣΟΚ βγήκε από το κάδρο!
Λοιπόν, μπορεί να μας πεί ο κ. Φωτόπουλος αν επέστρεψε ακόμα εκείνα τα 30 εκατομμύρια, που κατά τον κ. Ρακιτζή παρανόμως εισέπραξε η ΓΕΝΟΠ από τη ΔΕΗ;
Μπορεί να μας πει τι κάνει με τις μεθοδεύσεις του κ. Παπακωνσταντίνου για τον τεμαχισμό της ΔΕΗ και την πώληση των λιγνιτικών αποθεμάτων;
Μπορεί να μας πεί τι κάνει για τη φαεινή ιδέα του κ. Παπακωνσταντίνου να ηλεκτροδοτήσει τα νησιά σε …συνεργασία με την Τουρκία.
Δεν νομίζω να κάνει τίποτα!
Αυτά είναι σοβαρά πράγματα!
Ο κ. Φωτόπουλος είναι για άλλα.
Για να παίζει θέατρο με τον πόνο των απλών ανθρώπων…
Ε, όχι να μας το παίζει και λαϊκός ήρωας ο κ. Φωτόπουλος…
ΚΡ

http://www.antinews.gr/2011/11/25/135253/#more-135253

 

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Η άλλη Ελλάδα


Ο μάνατζερ που φέρνει κέρδη στα τρένα

Απίστευτες ιστορίες σκανδάλων, πελατειακών σχέσεων και πλιάτσικου ανακαλύπτει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Αθ. Ζηλιασκόπουλος


Ο κ. Αθ. Ζηλιασκόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, έχει διδάξει επί 16 έτη σε πανεπιστήμια της Αμερικής και της Ελλάδας, με ειδίκευση στη βελτιστοποίηση συστημάτων μεταφορών. Θα μπορούσε να έχει το τουπέ του ειδήμονα, αλλά είναι ένας απλός και εξαιρετικά ευγενικός άνθρωπος, ο οποίος δεν έχει προδώσει τις ρίζες της καταγωγής του από το Θούριο Εβρου. Οταν προκηρύχθηκαν θέσεις μέσω του open.\gov, αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να αφήσει τη θεωρία και να περάσει στη δράση. «Πιστεύω ότι μπορώ να σώσω τον ΟΣΕ, διαφορετικά δεν θα δεχόμουν τη θέση αυτή» έλεγε τις πρώτες ημέρες που βρέθηκε στην καρέκλα του επικεφαλής της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Οι συνομιλητές του τον αντιμετώπιζαν με συγκατάβαση.
Εκείνος όμως μιλούσε με την πείρα πολλών ετών εργασίας στους αμερικανικούς σιδηροδρόμους. Εναν χρόνο αργότερα κατάφερε να μειώσει εντυπωσιακά το έλλειμμα του ΟΣΕ. Από 230 εκατ. ευρώ το έφθασε στα 55 εκατ. ευρώ. Ως το τέλος του έτους εκτιμά ότι ο ΟΣΕ θα μπορεί να παρουσιάσει τα πρώτα ευρώ κέρδους από την εποχή ίσως της ίδρυσής του!
Oι αριθμοί, όσο εντυπωσιακοί και αν είναι, δεν μπορούν να αποτυπώσουν το μέγεθος της προσπάθειας την οποία καταβάλλει ο κ. Ζηλιασκόπουλος. Η σύγχρονη ιστορία του ελληνικού σιδηροδρόμου είναι ένα απίστευτο αφήγημα σκανδάλων, πελατειακών σχέσεων, πλιάτσικου και παραλογισμού. Μια μικρογραφία, δηλαδή, του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Το «ξήλωμα» του... παρα-ΟΣΕ που είχε θεριέψει στο πλάι του κανονικού Οργανισμού, ο οποίος ρήμαζε, δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Χρειάστηκε να βάλει βαθιά το μαχαίρι ο κ. Ζηλιασκόπουλος, να υψώσει σθεναρή αντίσταση απέναντι σε αδίστακτα συμφέροντα ο υπουργός Μεταφορών κ. Δ. Ρέππαςκαι να βάλουν πλάτη κόντρα στις πιέσεις συνδικαλιστικών στελεχών του ΠαΣοΚ ορισμένοι βουλευτές που γνώριζαν σε βάθος την υπόθεση, όπως ο κ. Γ. Φλωρίδης. Στην πορεία η υπόθεση εξυγίανσης του ΟΣΕ μετατράπηκε σε θρίλερ. Εκτοξεύτηκαν απειλές, σημαντικά έγγραφα φυγαδεύτηκαν από τις κεντρικές υπηρεσίες και κρύφτηκαν για λόγους ασφαλείας και κάποια παρακλάδια του θέματος έφθασαν ως το Μέγαρο Μαξίμου.

Η «Πρόοδος» των συνδικαλιστών
Το πουλόβερ άρχισε να ξηλώνεται από την εταιρεία «Πρόοδος», την οποία είχαν συστήσει συνδικαλιστές του ΠαΣοΚ με διευθυντικές θέσεις στον ΟΣΕ το 1995. Το σύστημα με το οποίο δούλευε η εταιρεία ήταν απλό: όταν ένας πελάτης ενδιαφερόταν για μεγάλες μεταφορές, οι αρμόδιοι του ΟΣΕ του έλεγαν ότι ο Οργανισμός δεν έχει την κατάλληλη υποδομή και τον έσπρωχναν προς τους ιδιώτες. Αυτοί έπαιρναν τη δουλειά και στη συνέχεια ο ΟΣΕ... έβρισκε την υποδομή και διακινούσε τα εμπορεύματα με έκπτωση που έφθανε ως 87%! Η «Πρόοδος» είχε κέρδη περί τα 70 εκατ. ετησίως και ο ΟΣΕ συσσώρευε ζημιές.
Όταν το πάρτι σταμάτησε, οι αντιδράσεις ήταν τόσο έντονες ώστε παρ΄ ολίγον να προκληθεί και διπλωματικό επεισόδιο. Σε κάποιο στάδιο της μεταφοράς εμπορευμάτων εμπλέκονταν και εταιρείες αυστριακών συμφερόντων. Οταν καταγγέλθηκαν οι συμβάσεις τους, ο αυστριακός πρεσβευτής χτύπησε την πόρτα του κ. Ζηλιασκόπουλου. Ο πρόεδρος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ τον άκουσε και του απηύθυνε μόνο μία ερώτηση. «Πώς γίνεται οι αμοιβές για αντίστοιχες μεταφορές με τον αυστριακό σιδηρόδρομο να κοστίζουν 18 ευρώ και με τον ελληνικό 3,5 ευρώ;». Ο πρεσβευτής κατανόησε την κατάσταση και έφυγε χωρίς να πει τίποτε άλλο. Από την πρώτη ημέρα της θητείας του ο πρόεδρος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ασχολήθηκε μόνο με την περιστολή των δαπανών. Εβαλε φρένο στις σπατάλες συντήρησης του δικτύου και στις κλοπές των υλικών. Επανεξέτασε τα φαραωνικά έργα που είχαν προγραμματιστεί και κατήγγειλε συμβάσεις. Περπάτησε μόνος του τα τρία χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, το μοναδικό τμήμα της γραμμής που συνδέει τα Σκόπια με την Αθήνα που δεν είναι ηλεκτροφόρο και έλυσε το μυστήριο των «βαγονιών-φαντασμάτων». Τα βαγόνια οδηγούνταν σε μια αποθήκη έξω από τη Θεσσαλονίκη και χρησίμευαν ως αποθήκες, τις οποίες το κύκλωμα μίσθωνε σε ιδιώτες για τη φύλαξη των εμπορευμάτων αντί 50 ευρώ την ημέρα ανά βαγόνι. Συνολικά στην αποθήκη βρέθηκαν 700 βαγόνια. Ξενοίκιασε το κτίριο του Προαστιακού στην Κρατίνου, το οποίο κόστιζε 1 εκατ. ευρώ ετησίως, και εγκατέστησε το προσωπικό στο κτίριο της Καρόλου.
Όταν τελείωσαν τα σκάνδαλα ξεκίνησε ο παραλογισμός. Ο ΟΣΕ την 1η Μαρτίου 2008 υπέγραψε μια σύμβαση με την εταιρεία Wasteel Ηellas. Αντικείμενο η υποστήριξη των κλιναμαξών με προσωπικό. Μέσω ενός υπεργολάβου το προσωπικό αυτό έφθασε στα 60 άτομα, τα οποία, όπως προβλεπόταν στη συμφωνία, δεν τα πλήρωνε η εταιρεία αλλά ο... ΟΣΕ. Ο μηνιαίος μισθός του κάθε υπαλλήλου ήταν 4.000 ευρώ, με υπερωρίες, επιδόματα και τα δώρα. Το μηναίο κόστος για τον Οργανισμό ανερχόταν σε 250.000 ευρώ.
Η σύμβαση δεν μπορούσε να σταθεί. Όταν όμως ολοκληρώθηκε ο έλεγχος αναδύθηκαν και άλλες λεπτομέρειες. Από τα 60 άτομα εμφανίζονταν στη δουλειά τους μόνο 20. Οι υπόλοιποι ήταν άφαντοι. Επιπλέον δεν μπορούσε να εφαρμοστεί σε αυτούς η ρύθμιση για την περικοπή των μισθών που έγινε στο Δημόσιο επειδή τυπικά δεν ανήκαν στον ΟΣΕ.

Γιοι, κόρες και συγγενείς
Ο κ. Ζηλιασκόπουλος αποφάσισε να καταγγείλει τη σύμβαση, η οποία λήγει στις 28 Φεβρουαρίου. Αμέσως άρχισε η κατάθεση επερωτήσεων στη Βουλή για απολύσεις στον ΟΣΕ. Επιπλέον, οι 60 υπάλληλοι απαιτούν πλήρη αποζημίωση από τον ΟΣΕ σε περίπτωση απόλυσής τους και απειλούν ότι θα διεκδικήσουν δικαστικώς την επαναπρόσληψή τους στον Οργανισμό! Αν χάνεται κάπου το νήμα της λογικής, αυτό συμβαίνει επειδή ο εσωτερικός έλεγχος αποκάλυψε κάτι ακόμη. Οι περισσότεροι από τους υπαλλήλους αυτούς είναι γιοι, κόρες και συγγενείς συνδικαλιστών του ΟΣΕ, κυρίως προσκείμενων στη ΝΔ, αλλά όχι μόνο.
Αυτά που έγιναν μέσα σε έναν χρόνο μπορούν να γεμίσουν ολόκληρους τόμους. Αλλά αυτό που έχει σημασία είναι το μέλλον. Και στο μέλλον θα πρέπει να εξαλειφθούν τα τελευταία 55 εκατ. ευρώ του ελλείμματος. Οι επιλογές είναι δύο: Αύξηση των εισιτηρίων σε ορισμένες γραμμές με χαμηλό κόστος ώστε να φθάσουν στο 80% της τιμής του εισιτηρίου ΚΤΕΛ. Τα προσδοκώμενα έσοδα υπολογίζονται σε 25 εκατ. ευρώ ετησίως. Επίσης, «κόβονται» οι πολύ ζημιογόνες γραμμές, π.χ. Πάτρα- Καλαμάτα, η οποία έχει κόστος λειτουργίας 7,5 εκατ. ευρώ για τη μεταφορά κατά μέσο όρο τριών επιβατών ημερησίως. Οταν ολοκληρωθούν οι μετατάξεις και η διαπραγμάτευση των συλλογικών συμβάσεων, υπάρχουν πολλά και φιλόδοξα σχέδια για την ανάπτυξη του σιδηροδρόμου ώστε να γίνει ανταγωνιστικός, όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη. Οι αγκυλώσεις του συστήματος όμως είναι τόσο μεγάλες ώστε σε ό,τι αφορά τον σιδηρόδρομο ισχύει η αρχαία ρήση «μηδένα προ του τέλους μακάριζε».

1,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο στοίχιζαν οι πληροφορίες για τα δρομολόγια!
Με την αγορά ενός τηλεφωνικού κέντρου αξίας 35.000 ευρώ και με δέκα υπαλλήλους του ΟΣΕ οι πληροφορίες για τα δρομολόγια των σιδηροδρόμων λειτουργούν άψογα χρησιμοποιώντας τον αριθμό 1110. Χαρακτηριστικό παράδειγμα θεωρείται η σύμβαση με το «11888» του ΟΤΕ. Προκειμένου να δίνει η υπηρεσία του ΟΤΕ πληροφορίες για τα δρομολόγια των τρένων ο ΟΣΕ κατέβαλλε 1,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Το ποσό αυτό κάλυπτε τις ανάγκες μισθοδοσίας 60 τηλεφωνητών και τηλεφωνητριών, δηλαδή ολόκληρου του προσωπικού που απασχολούσε η υπηρεσία «11888». Η σύμβαση καταγγέλθηκε. Με την αγορά ενός τηλεφωνικού κέντρου αξίας 35.000 ευρώ και με 10 υπαλλήλους του ΟΣΕ οι πληροφορίες δρομολογίων λειτουργούν άψογα χρησιμοποιώντας τον αριθμό 1110. Το «11888» όμως δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια. Εχει στείλει δύο εξώδικα καταγγέλλοντας τη διακοπή της σύμβασης. Επιπλέον, οι τηλεφωνητές έδιναν στους ενδιαφερόμενους πολίτες το προσωπικό τηλέφωνο στο γραφείο του διευθύνοντος συμβούλου. Η κατάσταση είχε γίνει αφόρητη ώσπου να βρεθεί λύση. Δύο γραμματείς ανέλαβαν να δίνουν πληροφορίες για τα δρομολόγια. Επίσης, έφτιαξε υπηρεσία web ticketing αντί 300.000 ευρώ χρησιμοποιώντας το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και σπάζοντας μια σύμβαση 8 εκατ. ευρώ με ιδιωτική εταιρεία.

http://www.tovima.gr/finance/finance-international-news/article/?aid=378451

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Έσβησε ένας μεγάλος Έλληνας...


Απεβίωσε ο Νεοκλής Σαρρής

Σε ηλικία 71 ετών πέθανε σήμερα Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011 τα ξημερώματα, ο καθηγητής της Κοινωνιολογίας της Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Νεοκλής Σαρρής, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έδινε τη μάχη με τον καρκίνο.

Ο Νεοκλής Σαρρής γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και ήταν απόφοιτος της Μεγάλης του Γένους Σχολής. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια Κωνσταντινούπολης, Αθηνών και Γενεύης. Διετέλεσε σύμβουλος επί των πολιτικών υποθέσεων του Αοίδιμου Οικουμενικού Πατριάρχου Κύρου Αθηναγόρα.
Διαδέχθηκε τον Ιωάννη Ζίγδη στην προεδρία της Ένωσης Δημοκρατικού Κέντρου (ΕΔΗΚ).
Ειδικός επί ελληνοτουρκικών θεμάτων, εκτός από πολιτικός αναλυτής και αρθρογράφος, διατέλεσε και καθηγητής παραγωγικών και ανωτέρων Σχολών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Στις εκλογές του 2009 ήταν υποψήφιος βουλευτής, συνεργαζόμενος με τη Δημοκρατική Αναγέννηση, τοποθετημένος στην τιμητική τελευταία θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας του κόμματος.
Η κηδεία του Νεοκλή Σαρρή θα γίνει από το Πρώτο Νεκροταφείο την Τρίτη στις 3 το απόγευμα.


Νεοκλής Σαρρής
Η αποβίωση ενός μεγάλου ανθρώπου

Τον Νεοκλή θα τον θρηνήσει η οικογένειά του και θα λείψει στο αμούστακο παιδί του. Θα λείψει και σε όσους από εμάς έτυχε να τον γνωρίσουμε από κοντά και νοιώσαμε την ανθρωπολογική του βαθύτητα, τη δύναμη του πνεύματός του και τον τίμιο και ακέραιο χαρακτήρα του. Θα λείψει όμως και από όσους τον γνώρισαν σαν πανεπιστημιακό δάσκαλο, σαν πνευματική μορφή και σαν μοναδικά εμβριθή γνώστη της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής σε δύσκολα πεδία όπου η γνώση σπανίζει και οι γνώμες κυριαρχούν. Όλοι όσοι τον γνωρίσαμε θα θυμόμαστε αυτό που συνολικά ήταν: Μια μεγάλη ανθρώπινη μορφή και ένα σπανίζων είδος προικισμένου φορέα της μακραίωνης ελληνικότητας.
Δύο λόγια μόνο θα πω όπως τον γνώρισα ως ακαδημαϊκό, ως άνθρωπο και ως φίλο. Συναντηθήκαμε πριν δύο περίπου δεκαετίες, όταν εντάχθηκα στο Πάντειον Πανεπιστήμιο όπου και αυτός δίδασκε. Ακαριαία με εντυπωσίασε η ευθύτητά του, η ειλικρίνειά του, η καλοσύνη του και η βαθιά πρωτογενής και βιωματική συνάμα και ακαδημαϊκή γνώση της Τουρκίας. Επίσης ο μετριοπαθής του χαρακτήρας και η μετριοφροσύνη του. Συνδυασμός προτερημάτων που δεν συναντάς εύκολα. Περισσότερο με εντυπωσίασε το γεγονός ότι ακόμη και γι' αυτούς που του επιτίθονταν ανελέητα και άδικα δεν ένοιωθε μίσος. Λίγη πίκρα μόνο, συμπάθεια για την κατάντια τους και ετοιμότητα να συζητήσει μαζί με όλους και για όλα.
Πιο καλά, αν όχι πολύ καλά, τον γνώρισα όταν έκανε την επιμέλεια του βιβλίου του Αχμέτ Νταβούτογλου, Στρατηγικό Βάθος. Η διεθνής θέση της Τουρκίας το οποίο εγώ μεν πρότεινα να κυκλοφορήσει στην ελληνική γλώσσα, πλην τη μετάφρασή του ο Νεοκλής επιθυμούσε διακαώς. Πέραν της γνωστής θέσης «να γνωρίσουμε τον αντίπαλό μας» οι λόγοι είναι βαθύτεροι. Πρωτίστως ήθελε οι συμπατριώτες του να ακούσουν από έναν κορυφαίο τούρκο ηγέτη και ακαδημαϊκό αναλυτή τα ίδια πράγματα που ο ίδιος επί δεκαετίες τους έλεγε, όταν ανάλυε την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.
Ο Νεοκλής Σαρρής εδώ και πολλές δεκαετίες πρόσφερε στους νεοέλληνες κάτι ανεκτίμητο: Μια βαθιά, μοναδικά εξειδικευμένη και απίστευτα ακριβής γνώση της διαδρομής, της συγκρότησης, του χαρακτήρα, της φυσιογνωμίας και του τρόπου σκέψης των Τούρκων. Λαό που όχι μόνο δεν μισούσε αλλά και που ένοιωθε πως, αν και βαθύτατα Έλληνας, ο ίδιος υπήρξε γέννημα θρέμμα της ταραχώδους, αντιφατικής και τραγικής πορείας του νεοτουρκικού κράτους. Μαζί τους μεγάλωσε, βίωσε την τουρκική κοινωνία και τις αντιθέσεις της και μελέτησε επιστημονικά τη συγκρότησή της και την εξέλιξή της. Τελικά, όπως οι περισσότεροι Έλληνες της Ανατολής ξεριζώθηκε και βρέθηκε στο νεοελληνικό κράτος. Είχε την πνευματική και ηθική δύναμη, εν τούτοις, να μην βλέπει εχθρικά τον τουρκικό λαό. Παρέμεινε φίλος με όσους τούρκους γνώριζε και επικοινωνούσε συχνά μαζί τους. Ο Σαρρής ουσιαστικά βίωσε απέραντα την αντιφατική συγκρότηση του νεοτουρκικού κράτους, την επικινδυνότητά του, την ποικιλόμορφη ανθρωπολογική σύνθεση της κοινωνίας του και τις τραγικές αντιθέσεις της αλλά και τις συγγένειες μαζί μας. Αναμφίβολα, ο Νεοκλής Σαρρής όσο κανείς άλλος ήταν σπάνιος γνώστης της διαφοροποιημένης ανθρωπολογικής δομής του λαού του νεοτουρκικού κράτους και των ιδιομορφιών της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.
Τα δύο τελευταία χρόνια και κυρίως στη φάση της επιμέλειας του Στρατηγικού Βάθους είχαμε πολύωρες συζητήσεις, οπότε και τον κατάλαβα βαθύτερα και πλατύτερα. Ο Νεοκλής Σαρρής, συνθέτοντας με μοναδικό και απαράμιλλο τρόπο βιωματική γνώση και ακαδημαϊκή γνώση, πολλές φορές μου εξιστορούσε τη διαδρομή των προπάππων του, της οικογένειάς του, των φίλων του στη Μικρά Ασία μέχρι και τον ξεριζωμό τους. Μεταξύ σοβαρού και αστείου του πρότεινα να του πάρω συνέντευξη για να γράψω την προσωπική και πολιτική βιογραφία του. Θα άξιζε τον κόπο γιατί ο Νεοκλής Σαρρής, πνευματικά, βιωματικά και γνωστικά, κυριολεκτικά ενσάρκωνε τη νεότερη ιστορία των νεοελλήνων.
Ο Νεοκλής μιλούσε πάντοτε ισορροπημένα, δίκαια, σωστά και με ακρίβεια που τσάκιζε κόκκαλα. Έλαχε να βρεθώ μαζί του με τούρκους φίλους του και συναδέλφους του. Με άφησε άφωνο ο σεβασμός των Τούρκων για τον Σαρρή. Τον θεωρούσαν τον καλύτερο τουρκολόγο. Αυτό όμως ήταν και το πρόβλημα στην προσωπική και ακαδημαϊκή παρουσία του στο νεοελληνικό κράτος. Τα εγχώρια καθωσπρέπει τρωκτικά, τα ίδια που τελικά κατέστρεψαν το νεοελληνικό κράτος, τον κτυπούσαν ασταμάτητα και ανελέητα. Μιλούμε για τα γνωστά σε όλους μας τρωκτικά στα ποικίλα πεδία της πολιτικής, της επικοινωνίας και της δήθεν επιστήμης που δεν ήθελαν μια τέτοια φωνή να ακούγεται. Το εγχώριο ξενοκρατικό σύστημα που υιοθετούσε μια καταστροφική κατευναστική στάση απέναντι στην Άγκυρα, δεν ήθελε να ακούγεται η φωνή του Σαρρή. Ανθρώπους όπως τον Σαρρή η συμβατική σοφία επιχειρεί πάντοτε να τους κλείσει το στόμα. Είναι όμως σαν να προσπαθεί κανείς να δέσει έναν γίγαντα με κλωστές. Δεν κατάφεραν να τον καταδικάσουν σε σιωπή. Μόνο δολοφονούσαν τον χαρακτήρα του νυχθημερόν και είναι αλήθεια μερικές φορές τον εκνεύριζαν. Ο Νεοκλής παρέμεινε πάντα ο ίδιος: Ένας εγγενώς ήπιος άνθρωπος, γεμάτος καλοσύνη για όλους, ταυτόχρονα δυνατός, αδέκαστος και ακλόνητος, κύρια έγνοια του οποίου ήταν να διατυπώνει απερίφραστα εδραία και αληθή επιχειρήματα και να μην αδικεί κανέναν.
Μεγάλες ανθρώπινες μορφές όπως ο Νεοκλής Σαρρής, όταν αποχωρούν από τον γήινο κόσμο, συνεχίζουν να είναι μαζί μας με το πνεύμα τους, την πανίσχυρη προσωπικότητά τους και τις βαθυστόχαστες αναλύσεις τους. Η επιβλητική παρουσία του Νεοκλή Σαρρή ήταν πάντα ζωντανή και δυνατή και έτσι θα συνεχίσει να είναι. Ο Νεοκλης Σαρρής θα είναι πάντα μαζί μας. Καλό ταξίδι Νεοκλή.

Παναγιώτης Ήφαιστος 19.11.2011

http://www.ifestosedu.gr/
info@ifestosedu.gr

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Περί Παπούλια...


ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ:
Για να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να μάθουν οι νεώτεροι.

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ:

Υπέγραψε λήξη του εμπάργκο το 1995 για τα Σκόπια.
Δήλωσε ότι οι ένδοξοι Αρβανίτες είναι Τουρκαλβανοί.
Δήλωσε ότι είναι Αλβανικής καταγωγής.
Υπέγραψε το 1987, ως υπουργός Εξωτερικών, την μονομερή άρση του εμπολέμου με την Αλβανία υπό την συνοδεία των συνθημάτων: "ΠΑΠΟΥΛΙΑ, ΠΡΟΔΟΤΗ, ΑΛΒΑΝΕ".
Το 1988 υπέγραψε με τον Τούρκο Γιλμάζ να ΜΗΝ επεκταθεί η θάλασσά μας από τα 6 στα 12 μίλια ώστε να μπαίνουν οι Τούρκοι ανενόχλητοι στο Αιγαίο για ασκήσεις και για ψάρεμα και να μη μπορεί να καθορισθεί ΠΟΤΕ η ΑΟΖ. Έτσι:
Ακύρωσε την κυριότητα όλου του Αιγαίου.
Ακύρωσε στην πράξη τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923

Προφανώς ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι απλώς συνονόματος του κ Καρόλου Παπούλια , που βρίσκεται από το 1974 στο κέντρο της πολιτικής ζωής της χώρας.
Είναι προφανώς απλώς ...συνονόματος του πρώην υπουργού Εξωτερικών που για χρόνια καθοδηγούσε την εξωτερική πολιτική της χώρας άλλα και τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση (τα κονδύλια της οποίας τώρα ανακάλυψε ότι δεν χρησιμοποιήσαμε σωστά..)

Είναι προφανώς απλώς ...συνονόματος του ηγετικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, που κάποια στιγμή, εκεί στα τέλη της δεκαετίας του 80, οδήγησε την χώρα σε μια σειρά από σκάνδαλα, που κατέστρεψαν και το ΠΑΣΟΚ και την κοινωνία.

Είναι προφανώς απλώς ...συνονόματος του υπουργού που έδινε "άτοκα δάνεια" σε πρώην πρωθυπουργό για να καλύψει την αγορά  του "κωλόσπιτου" κατά δηλώσαν αλλού συναδέλφου του στο υπουργικό συμβούλιο τότε.

Είναι προφανώς απλώς ... συνονόματος του κεντρικού στελέχους του κυβερνώντος κόμματος, του ΠΑΣΟΚ, που συνέχισε και αύξησε την πρακτική της ΝΔ για ρουσφετολογικές προσλήψεις, διορισμούς και άλλα, εκεί, την δεκαετία του 1980.

Είναι προφανώς απλώς ... συνονόματος, του ανθρώπου που ως υπουργός (άλλα και παλαιοτέρα ως στελέχους του κινήματος) ήταν στα μέσα και στα έξω στο Καστρί, που αποτελούσε τότε την πηγή της εξουσίας και λίγο αργότερα ήταν από τους στενότερους ανθρώπους της επόμενης συζύγου του τότε πρωθυπουργού, η σχέση με την όποια ( και τα όσα έγιναν εκείνη την περίοδο) ουσιαστικά κατέστρεψε την εικόνα του Α Παπανδρέου.

Είμαι βέβαιος λοιπόν ότι πρόκειται περί συνωνυμίας του Πρόεδρου Της Δημοκρατίας, με τον πολίτικό, βουλευτή και υπουργό, Κάρολο Παπούλια, που ήταν στην πολιτική ζωή της χώρας όλα αυτά τα χρόνια. Γιατί δεν εξηγείται αλλιώς η φράση που είπε το περασμένο Σάββατο κατά την εκδήλωση για την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας συμφώνα με την όποια:
"Αν είμαστε ειλικρινείς, θα αναγνωρίσουμε ότι η ευθύνη για την Ελληνική παρακμή βαραίνει κυρίως την πολιτική τάξη, που έχει την υποχρέωση να καθοδηγεί τις εξελίξεις".

Γιατί αν δεν πρόκειται περί συνωνυμίας, παράλληλα με αυτή την παραδοχή (αν την πιστεύει πραγματικά) ο πρόεδρος Κάρολος Παπούλιας θα έπρεπε να έχει υποβάλλει και την παραίτηση του, ως μικρή συμβολή (και συγγνώμη) στα όσα έκανε η πολιτική τάξη στην χώρα τα τελευταία χρόνια, όπως ο ίδιος παραδέχεται και δηλώνει προχθές.

Κάλλης Κων/νος
Ιστορικός



Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Δ. Κουλιουριάνος: Το χρέος, ο Ανδρέας και εγώ

Ο ...Σιδερένιος!

Δ. Κουλιουριάνος: Το χρέος, ο Ανδρέας και εγώ
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών (1982-83) μιλάει για το «προπατορικό αμάρτημα» της υπερχρέωσης της Ελλάδας

BHMA 09/10/2011, 08:13

Άνοιξη του 1962. Ο Ανδρέας Παπανδρέου επισκέπτεται την Κορώνη της Μεσσηνίας και µένει στο πατρικό σπίτι του φίλου του Δηµήτρη Κουλουριάνου. Είκοσι χρόνια αργότερα (1982) αναθέτει ως Πρωθυπουργός στον παλιό του φίλο (έγκριτο πια οικονοµολόγοκαι στέλεχος της Παγκόσµιας Τράπεζας)το υπουργείο Οικονοµικών. Η θητεία του Κουλουριάνου ήταν σύντοµη (13 µήνες), γεµάτη από «όχι» σε παροχές που θεωρούσε ότι οδηγούσαν σε νέο δανεισµό. Την περασµένη Τετάρτη «Το Βήµα» τον συνάντησε στο κτήµα του στην Κορώνη. Αγρότης πλέον και οινοπαραγωγός στα 81 του χρόνια, αποκάλυψε άγνωστες λεπτοµέρειες για τη γέννηση της «χιονοστιβάδας του χρέους»και µίλησε για το «καθαρτήριο» που θα οδηγήσει στην επόµενη ηµέρα.
Αλλιώς φανταζόταν τη δεκαετία του 1980 ο Δηµήτρης Κουλουριάνος. «Μετά την πτώση της χούντας, το 1974, υπήρχε διάχυτη ευφορία, νοµίζαµε ότι όλα τα προβλήµατα θα λυθούν αυτοµάτως. Η προσέγγισή µου ήταν ότι το ξεχαρβάλωµα της ελληνικήςοικονοµίας απαιτούσε µια περίοδο νοικοκυρέµατος. Χρειαζόµασταν δύο τετραετίες για να αλλάξουµε τις δοµές µε µεταρρυθµίσεις και διαρθρωτικέςαλλαγές». Γρήγορα αντιλήφθηκε ότι το πράγµα πήγαινε αλλού. «Βρε παιδιά, δεν γίνεται “στις 18 Σοσιαλισµό”, δεν περνάς τόσο εύκολα από ένα σύστηµα δυτικό, καπιταλιστικό,σε κάτι άλλο» έλεγε στον στενό κύκλο των συνεργατών του Ανδρέα Παπανδρέουόταν επέµεναν στο σύνθηµα «στις 18 Σοσιαλισµό» τις παραµονές του εκλογικού θριάµβου του ΠαΣΟΚ (18 Οκτωβρίου του 1981).
Μετά τη νίκη ο Παπανδρέου ζήτησε από τον Κουλουριάνο να εγκαταλείψει την Παγκόσµια Τράπεζα και να αναλάβει διοικητής της ΕΤΒΑ. Επιπλέον, του έδωσε θέση στο Κυβερνητικό Συµβούλιο Οικονοµικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΠ). Τον επόµενο χρόνο, στις 4 Ιουλίου του 1982, ο Πρωθυπουργός τού έκανε το τραπέζι στο Καστρί. Του ανακοίνωσε ότι την επόµενη ηµέρα θα γίνει ανασχηµατισµός και ότι αναλαµβάνει υπουργός Οικονοµικών...
«Οταν ήµουν υπουργός Οικονοµικών,είδα ότι το χρέος άρχισε να παίρνει διαστάσεις πολλαπλασιαστικές» θυµάται ο Κουλουριάνος. Το 1981 το δηµόσιο χρέος έφθανε το 30% του ΑΕΠ – το 1989 ανήλθε σε 72% και σήµερα πλησιάζει το 170%. Το «προπατορικό αµάρτηµα» της υπερχρέωσης συνέβη τη δεκαετία του 1980. Το αίτηµα της αποκατάστασης όσων ζούσαν αποκλεισµένοι και κυνηγηµένοι από το κράτος της Δεξιάς, επί δεκαετίες ολόκληρες, ήταν δίκαιο και κυρίαρχο. Οδήγησε όµως σε νοοτροπίες και πρακτικές που σήµερα θεωρούνται από πολλούς η αρχή των δεινών που υφίσταται τώρα η Ελλάδα. «Ανησυχούσα µε ποιον έφαγε το βράδυ ο Ανδρέας για να δω την άλλη µέρα τι “επιταγή” θα µου έρθει» λέει χαριτολογώντας. Με τη λέξη «επιταγή» εννοεί τη βροχή των αιτηµάτων για παροχές. Παράγοντες του κόµµατος και της κυβέρνησης αποσπούσαν τη συγκατάθεση του Πρωθυπουργού και έµπαιναν µε θράσος στο γραφείο του.
«Και µου έλεγαν» θυµάται «“Εσύ τι το παίζεις; Πρωθυπουργός; Αφού συµφωνεί ο Πρωθυπουργός...”. Κι εγώ απαντούσα: “Ο Πρωθυπουργός µπορεί να συµφωνεί αλλά σας είπε να πάτε στον ∆ηµήτρη. Και ο ∆ηµήτρηςείναι Καραγεώργη Σερβίας 10”. Εκεί ήταν αυτός που έπρεπε να πληρώσει, το υπουργείο Οικονοµικών». Η απάντηση του Κουλουριάνου στη βροχή των αιτηµάτων ήταν τις περισσότερες φορές αρνητική. «Χαρακτηριζόµουν πλέον ως συντηρητικός της παλιάς σχολής που ήθελε διόρθωση του συστήµατος και όχι ανατροπή!»...
«Ο Ανδρέας δεν έλεγε ποτέ “όχι”» συνεχίζει ο Κουλουριάνος. «Οταν του µίλαγες στενά για οικονοµικά, αρρώσταινε.Με ρωτάνε µερικές φορές: “Μα δεν ήξερε ο Ανδρέας οικονοµικά;”. Παραήξερε οικονοµικά και γι’ αυτό ακριβώς δεν ήθελε να συζητάει οικονοµικά. Γιατί ήξερε ότι εκεί ισχύει η λογική της οικονοµικής ανάλυσης». Ο υπουργός που πήγαινε στο γραφείο του µε το λεωφορείο και έλεγε «όχι» στις παροχές (κάνοντας έξω φρενών τους συναδέλφους του) δεν άντεξε για πολύ σε αυτή τη θέση. Εµεινε όµως αρκετά για να σχηµατίσει εικόνα. «∆ηµιουργήθηκεµια νοοτροπία, ένας τρόπος σκέψης που είχε αποσυνδέσει την αµοιβή από την προσπάθεια. Η αµοιβή είχε γίνει ένα είδος ανθρώπινου δικαιώµατος» λέει σήµερα. «Ακόµη και σε υπηρεσίες όπως η ΕΡΤ, για παράδειγµα, όπου υπήρχε πλεονάζον προσωπικό,ερχόταν ο υπεύθυνος και µου ζητούσενα προσλάβω 1.200. Του έλεγα ότι δεν γίνεται. Μου απαντούσε “τώρα θα βάλουµε δικούς µας”, ανεξαρτήτως αν χρειάζονταν ή όχι». Τα λεφτά όµως δεν υπήρχαν για αθρόες προσλήψεις και η µόνη λύση ήταν ο δανεισµός. «Εκεί τους είπα ότι αυτό παίρνει πλέον τη µορφή της χιονόµπαλας, κάθε βόλτα και µεγαλώνει»...
Ο Κουλουριάνος παραιτήθηκε στις 10 Αυγούστου του 1983.
Προτού γίνει υπουργός ο Κουλουριάνος µετρούσε ήδη 13 χρόνια στην Παγκόσµια Τράπεζα και είχε συµµετάσχει σε αποστολές σε 20 χώρες. «Γι’ αυτό καταλαβαίνω και πώς λειτουργείσήµερα η τρόικα» µας λέει, «την έχω κάνει αυτή τη δουλειά». Τον ρωτάµε αν θα αντέξει η Ελλάδα µια έξοδο από το ευρώ. «Η έξοδος από το ευρώ θα είναι αυτοκτονία» απαντάει κοφτά . «Η Ελλάδα βρίσκεται σε τέλµα.
Το ένα πόδι είναι χρέος-έλλειµµα, το άλλο πόδι είναι ύφεση-ανεργία. Οταν σηκώνεις το ένα πόδι να ανασάνεις, βουλιάζει το άλλο. Και το αντίστροφο. Μέχρι να βρεθεί µια σχετικά στέρεη βάση να ανεβείς λίγο πιο πάνω.
Βλέπω ότι αυτή τη δεκαετία η χώρα µας θα µείνει σε αυτό το τέλµα. Είναι µια µεταβατική περίοδος, βρισκόµαστε στο Καθαρτήριο. Οπως έγραψε ο ∆άντης, πρέπει να περάσεις από το Καθαρτήριο για να δεις τον Παράδεισο. Εχουµε σταµατήσει ως κοινωνία, ως οικονοµία, να παράγουµε.Φτάσαµε να πωλούνται σκόρδα Κίνας στην Κορώνη. ∆εν µπορούµε να στηριχθούµε µόνο στις υπηρεσίες και στις ελπίδες ότι θα έρθουν ξένες επενδύσεις. Η νοοτροπία δεν αλλάζει από τη µια µέρα στην άλλη, δεν αλλάζει µε νόµους και µε ρητορεία. Η παλιά εποχή τέλειωσε»

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

ΙΣΧΥΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ


ΙΣΧΥΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Κωνσταντίνος Χολέβας-Πολιτικός Επιστήμων

Είναι η οικονομία το παν σε έναν λαό, ένα έθνος, μία κοινωνία; Οι συζητήσεις των τελευταίων ημερών στα ελληνικά ΜΜΕ και η γενικότερη κρίση μάς δίνουν αυτή την εικόνα. Όμως υπάρχουν και άλλα ζητήματα που απασχολούν τον Έλληνα πολίτη και απαιτούν λύσεις. Λύσεις, τις οποίες μπορεί να δώσει μόνο μία ισχυρή κυβέρνηση, με πρόσφατη τη λαϊκή εντολή. Δηλαδή μία κυβέρνηση που θα προέλθει το συντομότερο δυνατόν από εκλογές. Βεβαίως είναι απαραίτητη η οικονομική μας επιβίωση, αλλά θεωρώ μέγα σφάλμα να παραμελούμε τα εθνικά μας θέματα, την Άμυνα, την οργάνωση και το ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων, την αντιμετώπιση των προκλήσεων από τους γείτονες, την εγκληματικότητα η οποία συνδέεται στενότατα με τη λαθρομετανάστευση και άλλα συναφή προβλήματα.
Τα τελευταία δύο χρόνια έχω την πεποίθηση ότι αυτοί οι τομείς παραμελήθηκαν ή υπέφεραν από λανθασμένους χειρισμούς. Και φοβούμαι ότι τα λάθη θα συνεχισθούν αν δεν έχουμε ξεκάθαρη αλλαγή πορείας με στόχο μία πιο δυναμική εξωτερική πολιτική και μία πιο αποτελεσματική πολιτική κατά της λαθρομετανάστευσης και των πολυπολιτισμικών παραδείσων, που ορισμένοι ονειρεύονται. Ήδη ο υπό παραίτησιν Πρωθυπουργός μάς προειδοποίησε ότι αναμένεται η απόφαση του Δικαστηρίου Διεθνούς Δικαίου της Χάγης κατόπιν της προσφυγής των Σκοπίων. Η γείτων χώρα, που διεκδικεί την Ιστορία και τον πολιτισμό της Μακεδονίας μάς ενήγαγε ενώπιον του Δικαστηρίου με τη δικαιολογία ότι βάσει της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 δεν έπρεπε να εμποδίσει ο Κώστας Καραμανλής στο Βουκουρέστι την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Η επίσημη ελληνική θέση λέγει ότι δεν θέσαμε ΒΕΤΟ, αλλά ήταν μία κοινή απόφαση του ΝΑΤΟ. Η Ουσία έγκειται σε δύο σημεία: Πρώτον ότι κακώς συνεχίσαμε να δεχόμαστε σιωπηρά την Ενδιάμεση Συμφωνία μετά την λήξη των επτά ετών. Με την υποχωρητικότητά μας δώσαμε το δικαίωμα στους θρασείς Σκοπιανούς και να την καταπατούν συνεχώς, αλλά και να μας εγκαλούν δικαστικώς για κακή τήρηση από δικής μας πλευράς. Δεύτερον τα Διεθνή Δικαστήρια δεν κρίνουν κατά κανόνα με βάση το Δίκαιο, αλλά την πολιτική σκοπιμότητα, άρα αναμένεται μάλλον μία ήξεις -αφήξεις απόφαση που θα επιμερίζει τις ευθύνες. Εν πάση περιπτώσει μία κυβέρνηση, η οποία θα έχει το άγχος της προσωρινότητας δεν μπορεί και δεν πρέπει να χειρισθεί τέτοια ζητήματα, για να μην βρεθούμε με μία εθνική ήττα υπό την πίεση της οικονομικής κρίσης. Αυτά τα θέματα απαιτούν χειριστές αναβαπτισμένους στη λαϊκή ετυμηγορία.
Υπάρχει πάντα η τουρκική προκλητικότητα και η αδιαφορία των μέχρι σήμερα κυβερνώντων για την ανακήρυξη της ΑΟΖ. Κακώς , κάκιστα αδιαφόρησαν οι αρμόδιοι διότι το ζήτημα άπτεται κατά άμεσο τρόπο και της οικονομικής μας ανόρθωσης (φυσικοί πόροι, αποθέματα κ.λπ). Υπάρχει επίσης η συνεχής υποχωρητικότητα του αδυνάμου Κυπρίου Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος απέναντι στον Αττίλα και στο ψευδοκράτος κάνει συνεχείς υποχωρήσεις, απέναντι δε στους συμπολίτες του αποδεικνύεται τραγικά ασυνεπής και αδιάφορος. Μετά το πόρισμα –καταπέλτης για τις ευθύνες του στο δυστύχημα της ναυτικής βάσης θα έπρεπε να υπάρχει στην Αθήνα μία κυβέρνηση με οντότητα και πυγμή για να του υποδείξει να παραιτηθεί. Ο Ελληνισμός είναι ενιαίος και - με όλο τον σεβασμό στην ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας- η Αθήνα έχει λόγο και πρέπει να έχει λόγο όταν διαπράττονται λάθη στη Λευκωσία. Το βρετανικό περιοδικό ECONOMIST μόλις προχθές αναφερόταν στα Οθωμανικά όνειρα της Άγκυρας. Ποιος θα τα αντιμετωπίσει αυτά; Μία προσωρινή κυβέρνηση με ημερομηνία λήξεως λίγων μηνών ή μία στιβαρή κυβέρνηση που θα έχει την έγκριση του λαού μας για την εξωτερική και αμυντική πολιτική της;
Με θλίψη διάβασα ότι τελούν υπό κατάργηση μεγάλοι σχηματισμοί των Ενόπλων Δυνάμεών μας., Είναι ήδη τραυματισμένος ο χώρος από τη μείωση των μισθών των μονίμων στελεχών. Με ακόμη δε μεγαλύτερη θλίψη διάβασα τα δημοσιεύματα των γαλλικών εφημερίδων και ιστοσελίδων ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε τις Ένοπλες Δυνάμεις για πιθανό πραξικόπημα. Αν είναι δυνατόν να λέγονται τέτοια πράγματα τον 21ο αιώνα και μάλιστα όταν ζητούμε από τους Αξιωματικούς να αντιμετωπίσουν αυξανόμενες απειλές με λιγότερους εξοπλισμούς, με λιγότερους στρατεύσιμους και με κακούς μισθούς. Η Εθνική Άμυνα δεν αντέχει άλλους τραυματισμούς. Χρειάζεται πολιτικούς υπευθύνους με σεβασμό στην προσφορά και στις ανάγκες των τριών κλάδων της αμύνης μας.
Προσφάτως πληροφορήθηκα ότι κάθε μέρα οι Τούρκοι λαθρέμποροι προωθούν από τον Έβρο 200 τουλάχιστον Ασιάτες λαθρομετανάστες, τους οποίους η Ελληνική Αστυνομία απλώς καταγράφει και στη συνέχεια ειδοποιημένα αυτοκίνητα τους μεταφέρουν στην Αθήνα και σε άλλα αστικά κέντρα. Έτσι αυξάνεται η ανασφάλεια των πολιτών, οι ληστείες οι βιασμοί και τα μεταδοτικά νοσήματα. Η μέχρι σήμερα τηρούμενη τακτική απέτυχε παταγωδώς και ο Νόμος Ραγκούση περί ιθαγενείας και μεταναστεύσεως πρέπει επειγόντως να αποσυρθεί. Όταν σε όλη την Ευρώπη η πολυπολιτισμικότητα αποκηρύσσεται ως μεγάλη αποτυχία, γιατί να συνεχίζουμε τα πειράματα εις βάρος του ελληνικού λαού; Απαιτείται πλήρης αλλαγή νοοτροπίας στα θέματα αυτά και βεβαίως είναι αναγκαίο να εξαιρεθεί η αστυνομία από τα μέτρα λιτότητος. Φθάσαμε στο σημείο οι Δήμοι να πληρώνουν τη βενζίνη των περιπολικών!
Το ότι δανειζόμαστε δεν αποτελεί δικαιολογία για να απεμπολήσουμε την εθνική μας αξιοπρέπεια και την εξωτερική και εσωτερική άμυνά μας. Θαρσείν χρή!

Κ.Χ. 5.1.2011

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης


49 μέλη η νέα κυβέρνηση



Από 49 μέλη αποτελείται η νέα κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου. Οι 48 υπουργοί και υφυπουργοί ορκίστηκαν το απόγευμα ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης θα οριστεί τις προσεχείς ημέρες. Ο Θεόδωρος Πάγκαλος και ο Ευάγγελος Βενιζέλος παραμένουν σε θέσεις αντιπροέδρων. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Σταύρος Δήμας αναλαμβάνει υπουργός Εξωτερικών και ο έτερος αντιπρόεδρος του κόμματος Δημήτρης Αβραμόπουλος αναλαμβάνει υπουργός Εθνικής Άμυνας. Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης αναλαμβάνει υπουργός Υποδομών.


Συνολικά 49 μέλη αριθμεί η νέα μεταβατική κυβέρνηση, υπό τον Λουκά Παπαδήμο, η οποία ορκίστηκε πριν από λίγο ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Με το νέο κυβερνητικό σχήμα τέσσερα υπουργεία αλλάζουν χέρια. Συγκεκριμένα τα Υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Μεταφορών και Δικτύων.
Θέσεις υφυπουργών προστίθενται συνολικά σε έξι υπουργεία και συγκεκριμένα στα υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομικών, Άμυνας, Περιφερειακής Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Πολιτισμού και Τουρισμού.
Σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση, στη νέα συμμετέχουν επτά περισσότερα μέλη, ενώ συνολικά των νέων υπουργών είναι δώδεκα, εκ των οποίων οι εννέα, όπως άλλωστε και ο νέος πρωθυπουργός, ορκίζονται για πρώτη φορά.
Νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση είναι οι υπουργοί Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, Εξωτερικών Σταύρος Δήμας, Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, Υποδομών Μάκης Βορίδης και Επικρατείας Γιώργος Σταυρόπουλος, οι αναπληρωτές υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεωργίου και Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, οι υφυπουργοί Οικονομικών Ιωάννης Μουρμούρας, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Αγροτικής Ανάπτυξης Αστέριος Ροντούλης και Πολιτισμού Πέτρος Αλιβιζάτος. Μετατέθηκαν, εξάλλου, σε αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών η αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Φώφη Γεννηματά και σε αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας ο μέχρι τώρα υπουργός Υποδομών Γιάννης Ραγκούσης.
Από τους μετέχοντες στο προηγούμενο σχήμα στη νέα κυβέρνηση δεν συμπεριελήφθησαν έξι πρόσωπα: οι υπουργοί Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης, Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης, Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος, καθώς και οι υφυπουργοί Υγείας Χρήστος Αηδόνης και στον πρωθυπουργό Άγγελος Τόλκας.

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης έχει ως εξής:

Πρωθυπουργός
Λουκάς Παπαδήμος

Αντιπρόεδρος
Θεόδωρος Πάγκαλος

Αντιπρόεδρος και Υπουργός Οικονομικών
Ευάγγελος Βενιζέλος

Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Υπουργός : Δημήτρης Ρέππας
Υφυπουργός: Ντίνος Ρόβλιας
Υφυπουργός: Παντελής Τζωρτζάκης

Υπουργείο Εσωτερικών
Υπουργός : Αναστάσιος Γιαννίτσης
Αναπληρωτής Υπουργός : Φώφη Γεννηματά
Υφυπουργός : Πάρις Κουκουλόπουλος

Υπουργείο Οικονομικών
Υπουργός : Ευάγγελος Βενιζέλος
Αναπληρωτής Υπουργός: Φίλιππος Σαχινίδης
Αναπληρωτής Υπουργός: Παντελής Οικονόμου
Υφυπουργός : Ιωάννης Μουρμούρας

Υπουργείο Εξωτερικών
Υπουργός : Σταύρος Δήμας
Αναπληρωτής Υπουργός: Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου
Υφυπουργός: Δημήτρης Δόλλης

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Υπουργός: Δημήτρης Αβραμόπουλος
Αναπληρωτής Υπουργός: Ιωάννης Ραγκούσης
Αναπληρωτής Υπουργός: Γεώργιος Γεωργίου
Υφυπουργός: Κώστας Σπηλιόπουλος

Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
Υπουργός: Μιχάλης Χρυσοχοϊδης
Αναπληρωτής Υπουργός: Σωκράτης Ξυνίδης
Υφυπουργός: Θάνος Μωραϊτης
Υφυπουργός : Άδωνις Γεωργιάδης

Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Υπουργός: Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Αναπληρωτής Υπουργός: Νίκος Σηφουνάκης
Υφυπουργός: Γιάννης Μανιάτης

Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
Υπουργός: Άννα Διαμαντοπούλου
Αναπληρωτής Υπουργός: Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος
Υφυπουργός: Εύη Χριστοφιλοπούλου

Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Υπουργός : Μαυρουδής Βορίδης
Υφυπουργός: Γιάννης Μαγκριώτης

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Υπουργός: Γιώργος Κουτρουμάνης
Υφυπουργός : Γιάννης Κουτσούκος

Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Υπουργός : Ανδρέας Λοβέρδος
Υφυπουργός: Δημήτρης Βαρτζόπουλος
Υφυπουργός :Μάρκος Μπόλαρης
Υφυπουργός: Μιχάλης Τιμοσίδης

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Υπουργός : Κώστας Σκανδαλίδης
Υφυπουργός: Γιάννης Δριβελέγκας
Υφυπουργός : Αστέριος Ροντούλης

Υπουργείο Δικαιοσύνης
Υπουργός : Μιλτιάδης Παπαϊωάννου
Υφυπουργός : Γιώργος Πεταλωτής

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Υπουργός: Χρήστος Παπουτσής
Υφυπουργός: Μανώλης Όθωνας

Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού
Υπουργός: Παύλος Γερουλάνος
Υφυπουργός : Γιώργος Νικητιάδης
Υφυπουργός: Πέτρος Αλιβιζάτος

Υπουργός Επικρατείας
Γιώργος Σταυρόπουλος

Τις επόμενες ημέρες θα οριστεί Υπουργός Επικρατείας - Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Ο κ. Παπαδήμος νεός Πρωθυπουργός


Ο Λουκάς Παπαδήμος είναι
ο νέος πρωθυπουργός της χώρας
Το μεσημέρι της Παρασκευής η ορκωμοσία


Ο Λουκάς Παπαδήμος αναλαμβάνει πρωθυπουργός της χώρας, μετά την ιστορική -αλλά και επεισοδιακή- συμφωνία μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Η συμφωνία επετεύχθη έπειτα από διαβουλεύσεις τριών ημερών μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και του Αντώνη Σαμαρά. Η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον κ. Παπαδήμο «σφραγίστηκε» με την ανακοίνωση που εκδόθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης από την Προεδρία της Δημοκρατίας.
To απόγευμα πραγματοποιείται συνάντηση εκπροσώπων των κομμάτων που στηρίζει την κυβέρνηση. Στη συνέχεια θα ενημερωθεί το πρωθυπουργικό γραφείο.
Από τις πρώτες ενδείξεις προκύπτει ότι δεν θα υπάρξει μετακίνηση του Ευάγγελου Βενιζέλου από το υπουργείο Οικονομικών και την αντιπροεδρία της κυβέρνησης.
Την Παρασκευή στις 2 θα γίνει η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.
Στην ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας αναφέρεται ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 26ης Οκτωβρίου 2011 και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές.
Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών «επιβεβαιώθηκε το πλαίσιο αρχών που διατυπώθηκε στη συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών που παρευρέθησαν στη σύσκεψη της 6ης Νοεμβρίου 2011».
Η ανακοίνωση δεν κάνει λόγο για ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών, παρά μόνο περιλαμβάνει τη γενική αναφορά στη συμφωνία της 6ης Νοεμβρίου, κατά την οποία είχε ορισθεί η 19η Φεβρουαρίου.
Η συμφωνία στο πρόσωπο του πρώην αντιπροέδρου της ΕΚΤ επιτεύχθηκε έπειτα από τριήμερες διαβουλεύσεις μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και του Αντώνη Σαμαρά και επικυρώθηκε κατά το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, στο οποίο συμμετείχαν ο απερχόμενος πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της ΝΔ και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

Newsroom ΔΟΛ